На Полтавщині оштрафували на 800 млн грн комбінат, який захопив землю Facebook / Андрій Мальований

На Полтавщині оштрафували на 800 млн грн комбінат, який захопив землю

Олена Яценьо

На підприємстві виявили порушення під час планової перевірки

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) наклала на Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат (ЄГЗК), що на Полтавщині, штраф на майже 800 млн грн за самовільне захоплення близько 160 га землі для розміщення відходів.

На цій ділянці підприємство незаконно розміщувало відходи, що утворилися внаслідок видобутку корисних копалин, повідомив у фейсбуці голова Держекоінспекції Андрій Мальований. За його словами, порушення виявили під час планової перевірки підприємства.

Було з'ясовано, що комбінат не мав документів права власності на ділянку, як і рішення органів місцевого самоврядування про її передачу у власність чи користування.

Відтак екоінспектори висунули підприємству претензію про відшкодування збитків на загальну суму близько 786 млн грн.

"Якщо комбінат не сплатить їх добровільно, Держекоінспекція звернеться до суду", – зазначив Мальований.

Зазначимо, що Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат – виробник та експортер залізорудних котунів, що застосовуються в чорній металургії та виробництві сталі. Підприємство розташоване в місті Горішні Плавні (Полтавська область) та входить до групи гірничорудної компанії Ferrexpo мажоритарного акціонера Костянтина Жеваго.

Окрім того, Мальований додав, що з початку 2021 року понад половину всіх порушень у сфері поводження з відходами було виявлено на промислових об'єктах.

"Це розміщення сміття на призначених для цього ділянках, відсутність систем захисту від забруднення. Водночас саме промислові відходи містять найнебезпечніші речовини, які можуть проникати у водоносні горизонти та псувати питну воду", – констатував голова відомства.

Як писала ЕкоПолітика, металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" припустився низки значних порушень природоохоронного законодавства, за які фахівці Державної екологічної інспекції й розрахували велику суму штрафу – понад 450 млн грн.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків