На острові Суматра в Індонезії вулкан викинув хмару вулканічного попелу на 5 кілометрів twitter.com/Frontlinestory

На острові Суматра в Індонезії вулкан викинув хмару вулканічного попелу на 5 кілометрів

Зоряна Бердник

Це перший потужний прояв активності вулкана із серпня 2020 року

Вулкан Синабунг, що розташований у провінції Північна Суматра (Індонезія), викинув стовп вулканічного попелу на висоту 5000 метрів над вершиною кратера.

Це сталося у вівторок, 2 березня, на індонезійському острові Суматра. Місцева влада оголосила другий рівень небезпеки, повідомило видання AFP.

Як зазначають, це перший потужний прояв активності вулкана із серпня 2020 року. За словами офіцера з моніторингу Мухаммада Нурула Асрорі, це найбільша хмара з попелу, яку він бачив із 2010 року. Тоді вулкан прокинувся вперше за 400 років.

twitter.com/Frontlinestory

Виверження почалося 1 березня о 23:42, у результаті клуби диму попелу досягли висоти 12,2 км над рівнем моря. Обсерваторія вулкана Синабунг оголосила "червоний" рівень небезпеки для авіації, через кілька годин його знизили до "помаранчевого". Загалом вулканологи зафіксували 13 окремих вибухів. Інформації про жертв і постраждалих немає.

twitter.com/Frontlinestory

Зазначимо, що Синабунг – один із більш ніж 120 активних вулканів Індонезії, який розташований на "вогненному кільці" – дузі вулканів і ліній розломів, що оточують Тихий океан. Кількість вулканів в Індонезії більша, ніж у будь-якій іншій країні світу.

twitter.com/Frontlinestory

Унаслідок виверження Синабунга у 2014 році загинули 16 людей. Через два роки, коли вулкан знову активізувався, його жертвами стали ще шість осіб. Через активність вулкана протягом останніх років близько 30 тисяч людей були змушені залишити свої домівки.

Раніше ЕкоПолітика писала, що вперше за багато років країни Близького Сходу накрили снігопади.

Теги:
Читайте також
На Гаваях не вщухає виверження вулкана Мауна-Лоа: як це вплине на довкілля
На Гаваях не вщухає виверження вулкана Мауна-Лоа: як це вплине на довкілля

Наразі виверження становить обмежену небезпеку