Уперше за багато років країни Близького Сходу накрили снігопади. Яскраві фото та відео juiceonline.com

Уперше за багато років країни Близького Сходу накрили снігопади. Яскраві фото та відео

Зокрема, у Лівії сніг востаннє був 15 років тому

Цими днями в Північній Африці та на Близькому Сході спостерігається незвична для цих країв сніжна й морозна погода. Засніжило в Саудівській Аравії, Лівані, Сирії, Йорданії, Ізраїлі, Туреччині, Грузії, а також Лівії, Єгипті та Греції.

Про це повідомляють іноземні ЗМІ. Зазначається, що внаслідок негоди в низці країн відбулися перебої в електриці, ускладнення в транспортному русі, сталися ДТП, довелося обмежити роботу дошкільних і навчальних закладів тощо.

Зокрема, у провінції Табук, розташованій на північному заході Саудівської Аравії, рано-вранці 18 лютого почався снігопад. На вихідні снігу очікується набагато більше, пише видання Al Arabia.

Громадянська оборона заявила, що екстремальні погодні умови зачеплять столицю Саудівської Аравії Ер-Ріяд, Мекку, Медину, Східну провінцію, Кассім, Табук, Хайль, провінцію Північні кордони, Асир, аль-Баха, Джазан, Наджран і Джавф.

Утім, місцеві жителі тішаться снігу: вони організували пункти здачі в оренду санок, бедуїни влаштовують змагання, використовуючи саморобні "лижі", діти грають у сніжки.

Водночас, як пише агентство Associated Рress, уперше за багато років сніг випав у Марджаюн на півдні Лівану і в Аль-Байді на північному сході Лівії.

Ураганні вітри вивели з ладу подачу електрики на великих територіях Лівану, змусивши багатьох ліванців, які вже звикли до вимкнень електроенергії, увімкнути генератори. Національне інформаційне агентство повідомило, що рятувальники витягли чотирьох автомобілістів з їхніх засипаних снігом автомобілів.

Шторм приніс проливні дощі, різке падіння температури й найсильніший снігопад у Лівані цього року. За даними метеорологів, сніг покриє райони на висоті до 400 метрів. Близько десятка доріг у східній і північній частині країни було закрито для руху через сніг.

Перший сніг цієї зими випав у столиці Сирії, Дамаску. Дороги в деяких провінціях країни виявилися заблоковані. Університет сирійської столиці скасував заплановані на 17-18 лютого іспити у всіх своїх філіях по всій країні через екстремальні погодні умови.

У Йорданії вакцинація від COVID-19 була припинена через суворі погодні умови. У середу ввечері ізраїльська поліція закрила головну дорогу між Тель-Авівом і Єрусалимом через сніг. Школи та університети також відкладають заняття. У горах Аджлуна на півночі Йорданії товщина снігу, що випав, досягла 20 см.

Зимова негода спіткала й Ізраїль. У середу, 17 лютого, країну накрила зимова буря. Шторм із сильними дощами, грозами, градом і снігом поширився з півночі до центру країни. Через погодні умови місцева поліція перекрила низку доріг на півночі Ізраїлю. У кількох містах попадали дерева, порвавши електронні дроти, пошкодивши машину, а в Тель-Авіві велика зламана гілка впала на чоловіка, завдавши йому серйозних травм.

На початку тижня, 15 лютого, північну й центральну частину Туреччини теж засипало снігом: в Анкарі та Стамбулі через погодні умови ускладнено рух транспорту, у північній частині Егейського моря припинили паромне сполучення, населені пункти на Чорноморському узбережжі залишилися без електроенергії. Наприклад, через сильний снігопад та ожеледицю у країні сталося кілька великих аварій із жертвами. Трасу Кириккале-Кайсері було закрито для руху в обидві сторони.

Рясний снігопад почався в середу, 17 лютого, у Грузії. Опади стали причиною пошкодження ліній електропередачі в районі Мцхета-Мтіанеті. У Тбілісі через снігопад виникли довгі затори на дорогах, а на трасі "Мцхета — Степанцмінда — Ларс" через снігові завали перекрили відразу дві ділянки.

Уперше за багато років снігом завалило африканську державу Лівію. Востаннє сніг тут був 15 років тому. У країні сніг покрив гори на північному сході, а також ліси й дороги в деяких інших районах. Жителі району Джебель-ель-Ахдар на крайньому північному сході Лівії вивели своїх дітей повеселитися: одні ліпили сніговиків, а інші влаштовували битви в сніжки. Метеорологи прогнозують, що сніг у регіоні протримається ще два дні, і невідомо, коли випаде наступного разу.

Сніг побачили й громадяни Єгипту. Зокрема, інформація про снігопад прибуває з міста Сіді-Баррані, розташованого неподалік від лівійського кордону, а також з міста Олександрія, де кілька днів до цього йшла сильна злива. Також сніг помітили жителі Синайського півострова, у районі монастиря Сейнт-Катрін. Востаннє в Єгипті рясні снігопади (уперше за 112 років) пройшли ще у 2013 році, накривши навіть єгипетські піраміди.

Крім того, незвичайна погода спостерігається в Греції. Там у вівторок, 16 лютого, температура повітря опустилася до 20 градусів морозу, що призвело до перебоїв у роботі транспорту по всій країні. Величезна кількість снігу, за даними метеорологів, випала під впливом циклону Медея, через що довелося  скасувати низку поромних сполучень, вимкнути електроенергію, перекрити через ожеледицю частину національної автомагістралі між Афінами й Салоніками. Зокрема, в Афінах довелося частково перервати вакцинацію населення проти коронавірусу.

Нагадаємо, що вплив холодної погоди протягом останніх днів на собі відчули багато європейських країн.

Читайте також
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів