На Одещині планують побудувати перший в області сміттєпереробний завод Shutterstock

На Одещині планують побудувати перший в області сміттєпереробний завод

Олена Яценьо

На нього не витрачатимуть бюджетних коштів

У місті Теплодар мають намір збудувати перший в Одеській області комплекс із перероблювання твердих побутових відходів методом піролізу.

Про проєкт будівництва в Теплодарі сміттєпереробного заводу стало відомо 5 серпня під час засідання постійної комісії з питань екології, природокористування, запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їхніх наслідків, пише пресслужба Одеської облради.

Це буде пілотний проєкт у регіоні, за якого використовуватимуть інноваційний метод перероблювання способом піролізу (спалювання твердих відходів у вакуумі й отримання газу, олії, вугілля як палива або сировини для перероблювання).

Проєкт спільно будуть реалізовувати КП "Централізована закупівельна організація Одеської обласної ради" та ТОВ "Еко Енергія Південь".

Як розповів директор департаменту економічної політики та стратегічного планування облдержадміністрації Дмитро Радулов, для реалізації проєкту вважають за доцільне створити спільне підприємство.

Ідею створення підприємства підтримали члени комісії з питань екології, природокористування, запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їх наслідків ОДА та рекомендували винести її на голосування під час сесії облради.

"Цей проєкт є дуже важливим і перспективним для Одеської області, тому нам потрібно його підтримати", — зазначив голова Комісії Валентин Волканов.

Будівництво сміттєпереробного комплексу не передбачає фінансових внесків від облради, а в разі успішної реалізації його поширять на всю область.

Додається, що в липні пілотний проєкт перероблювання детально розглянули на науково-експертній раді в облдержадміністрації, під час якої він отримав позитивні висновки.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, де й коли в Україні мають з'явитися сміттєпереробні заводи та на якому етапі їх будівництво.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік