На Одещині данська компанія Vestas встановила першу вітротурбіну для Тилігульської ВЕС shutterstock

На Одещині данська компанія Vestas встановила першу вітротурбіну для Тилігульської ВЕС

Олена Яценьо

Заплановано змонтувати ще 82 такі ж вітроенергетичні установки

Данська компанія Vestas, яка є одним зі світових лідерів у сфері вітроенергетики, збудувала першу вітроенергетичну установку Тилігульської вітрової електростанції (ВЕС), яка розташована в Одеській області.

Установка має встановлену потужність 6 МВт, що є найбільшим показником для вітротурбін в Україні сьогодні, інформує ExPro Consulting із посиланням на слова директора з продажів Vestas у Східній Європі та СНД Ігоря Нуса.

"Справжній різдвяний подарунок! Першу 6 МВт (вітротурбіну – Ред.) змонтовано в Україні 20 грудня", – написав Нус на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

За словами представника Vestas, висота вежі становить 125 м, довжина кожної лопаті – 79 м, а висота найвищої точки вітроустановки – 206 м.

Нус додав, компанія Vestas змонтує ще 82 такі ж вітроенергетичні установки. Загалом загальна встановлена потужність Тилігульської ВЕС становитиме 498 МВт.

Нагадаємо, що Тилігульська вітроелектростанція належить "ДТЕК ВДЕ". Компанія разом із підрядником 1 березня 2021 року розпочали підготовчі роботи до будівництва Тилігульської ВЕС.

На цій станції буде встановлено інноваційні onhore-вітротурбіни, які здатні максимізувати вироблення електроенергії за слабкого та середнього вітру. Нове покоління вітротурбін було запущено в промислове виробництво на початку 2021 року.

Для фінансування будівництва першої черги Тилігульської ВЕС планується часткове використання зелених євробондів. "Зелені" єврооблігації на суму 325 млн євро було випущено 2019 року з терміном обігу 5 років і котуються на біржі Euronext Dublin. За умовами розміщення залучені кошти можна використати суто для реалізації проєктів ВДЕ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Миколаївській області "ДТЕК ВДЕ" і данська компанія Vestas оголосили плани щодо будівництва Тилігульської вітроелектростанції потужністю в 126 МВт.

Нагадаємо також, що енергохолдинг ДТЕК планує будувати об'єкти ВДЕ-генерації не під "зелений" тариф, а за прямими договорами з кінцевими споживачами (PPA) або для продажу виробленої електроенергії на відкритому ринку.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни