ДТЕК починає будувати Тилігульську вітрову електростанцію  Shutterstock

ДТЕК починає будувати Тилігульську вітрову електростанцію

На проєкті будуть встановлені інноваційні onshore-вітротурбіни діаметром 162 метри

У Миколаївській області ДТЕК ВДЕ і данська компанія Vestas побудують Тилігульську вітроелектростанцію (ВЕС) потужністю в 126 МВт.

Як повідомляється на сайті компанії, уже зроблено перший крок — укладено договір на будівництво першої черги проєкту. Зазначається, що фінансування планується здійснити з коштів, залучених 2019 року в результаті випуску "зелених" єврооблігацій.

"Цей проєкт стане дієвим кроком Групи ДТЕК із досягнення вуглецевої нейтральності до 2040 року та внеском України в реалізацію європейської програми Green Deal. У межах Нової стратегії 2030 ДТЕК узяв на себе зобов'язання по трансформації компанії в більш екологічний, ефективний і технологічний бізнес. Реалізація стратегії з розвитку генерувальних потужностей у зеленій енергетиці стане суттєвим внеском Групи ДТЕК в декарбонізацію економіки України та Європи в цілому", — сказано у повідомленні.

На ДТЕК Тилігульська ВЕС будуть встановлені інноваційні onshore-вітротурбіни компанії Vestas. Вони здатні максимізувати генерацію електроенергії при слабкому та середньому вітрі.

На проєкті буде змонтована 21 вітротурбіна Vestas потужністю 6 МВт кожна. Ця модель є найбільшою за розміром ротора on-shore вітротурбіною в портфелі Vestas, діаметром ротору – 162 метри. Інноваційні турбіни підходять для низьких і середніх швидкостей вітру, що ідеально для вітрогенерації на півдні України. Володіючи продуктивністю, більш ніж на 25% вищою за попередні моделі, Vestas встановлює новий стандарт для on-shore вітроелектростанцій.

"На майданчику ДТЕК Тилігульська ВЕС закінчуються підготовчі роботи, будівельні роботи почнуться в березні та триватимуть до кінця 2021 року. Робота першої черги нової вітроелектростанції потужністю 126 МВт буде сприяти скороченню викидів СО₂ на 504 тис. тонн на рік. Завдяки будівництву ВЕС в регіоні буде створено кілька сотень тимчасових і десятки постійних робочих місць", — повідомили в компанії.

Проєкт будівництва ДТЕК Тилігульська ВЕС передбачає можливість збільшення потужності до 564 МВт.

"Ми продовжимо інвестувати в чисту та доступну енергію і розвивати галузь відновлюваної енергетики в Україні. Ми розраховуємо, що криза неплатежів для сектора ВДЕ вирішиться незабаром, а політика держави в частині ВДЕ стане зрозумілою і прогнозованою. Це дозволить інвесторам з усього світу знову подивитися в бік України. Фактично це наше повідомлення світу: у "зеленої" енергетики в Україні є майбутнє", — зазначив генеральний директор ДТЕК ВДЕ Маріс Куніцкіс.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Мелітополі на території заводу “Рефма” побудували сонячну електростанцію для власних потреб.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності