На Одещині данська компанія Vestas встановила першу вітротурбіну для Тилігульської ВЕС shutterstock

На Одещині данська компанія Vestas встановила першу вітротурбіну для Тилігульської ВЕС

Олена Яценьо

Заплановано змонтувати ще 82 такі ж вітроенергетичні установки

Данська компанія Vestas, яка є одним зі світових лідерів у сфері вітроенергетики, збудувала першу вітроенергетичну установку Тилігульської вітрової електростанції (ВЕС), яка розташована в Одеській області.

Установка має встановлену потужність 6 МВт, що є найбільшим показником для вітротурбін в Україні сьогодні, інформує ExPro Consulting із посиланням на слова директора з продажів Vestas у Східній Європі та СНД Ігоря Нуса.

"Справжній різдвяний подарунок! Першу 6 МВт (вітротурбіну – Ред.) змонтовано в Україні 20 грудня", – написав Нус на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

За словами представника Vestas, висота вежі становить 125 м, довжина кожної лопаті – 79 м, а висота найвищої точки вітроустановки – 206 м.

Нус додав, компанія Vestas змонтує ще 82 такі ж вітроенергетичні установки. Загалом загальна встановлена потужність Тилігульської ВЕС становитиме 498 МВт.

Нагадаємо, що Тилігульська вітроелектростанція належить "ДТЕК ВДЕ". Компанія разом із підрядником 1 березня 2021 року розпочали підготовчі роботи до будівництва Тилігульської ВЕС.

На цій станції буде встановлено інноваційні onhore-вітротурбіни, які здатні максимізувати вироблення електроенергії за слабкого та середнього вітру. Нове покоління вітротурбін було запущено в промислове виробництво на початку 2021 року.

Для фінансування будівництва першої черги Тилігульської ВЕС планується часткове використання зелених євробондів. "Зелені" єврооблігації на суму 325 млн євро було випущено 2019 року з терміном обігу 5 років і котуються на біржі Euronext Dublin. За умовами розміщення залучені кошти можна використати суто для реалізації проєктів ВДЕ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Миколаївській області "ДТЕК ВДЕ" і данська компанія Vestas оголосили плани щодо будівництва Тилігульської вітроелектростанції потужністю в 126 МВт.

Нагадаємо також, що енергохолдинг ДТЕК планує будувати об'єкти ВДЕ-генерації не під "зелений" тариф, а за прямими договорами з кінцевими споживачами (PPA) або для продажу виробленої електроенергії на відкритому ринку.

Читайте також
Експерти назвали країни-лідери та країни-аутсайдери у розвитку вітроенергетики
Експерти назвали країни-лідери та країни-аутсайдери у розвитку вітроенергетики

Багато держав зі значним потенціалом у цій сфері майже його не використовують

У Vortex Bladeless розробляють принципово нові вітрогенератори, які працюють від вібрації
У Vortex Bladeless розробляють принципово нові вітрогенератори, які працюють від вібрації

Крім них, незвичайні вітряки створює британська компанія Alpha 311 та німецький стартап SkySails

Фахівці назвали 5 найбільших вітроелектростанцій вільної України
Фахівці назвали 5 найбільших вітроелектростанцій вільної України

Згідно з дослідженням аналітичного центру REN21 та Європейської економічної комісії ООН, на червень 2022 року через російське вторгнення наша країна втратила 90% потужностей вітрової енергетики

На Закарпатті почала працювати перша вітрова електростанція. Відео
На Закарпатті почала працювати перша вітрова електростанція. Відео

Станом на 31 липня вона вже виробила 98 тис. кВт*год електроенергії