Міндовкілля підготувало щорічний звіт про викиди забруднювальних речовин у повітря Shutterstock

Міндовкілля підготувало щорічний звіт про викиди забруднювальних речовин у повітря

Олена Яценьо

Експерти вже намагаються прогнозувати, якими будуть обсяги викидів за поточний рік

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підготувало щорічний Звіт про викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря згідно з протоколом Спільної програми моніторингу та оцінки поширення забруднювачів повітря на великі відстані в Європі (ЄМЕП).

Документ у встановлені строки відправили до керівного органу ЄМЕП, тож його вже опубліковано на їхньому офіційному сайті, повідомила пресслужба Міндовкілля..

"Попри російську військову агресію та ведення бойових дій, Україна й далі виконує міжнародні зобов’язання у сфері охорони атмосферного повітря", – сказано в повідомленні Міндовкілля.

Згідно з розрахунковими даними, порівняно з 2019 роком у 2020-му в Україні на 11% підвищились обсяги викидів оксидів азоту, на 9% – викиди неметанових летких органічних сполук, дещо зросли викиди важких металів (свинець, кадмій, ртуть, золото, хром, мідь, нікель, селен та цинк) – на 6%.

Водночас на 13% зменшилися викиди оксидів сірки – з 821 тис. тонн до 728 тис. тонн. Викиди оксиду вуглецю майже не змінилися та станом на 2020 рік становили 1 514 тис. тонн (на 0,5% менше, ніж у 2019 році).

У пресслужбі міністерства додали, що експерти вже намагаються прогнозувати, якими будуть обсяги викидів за поточний рік.

"Ворожі снаряди, які щодня влучають у нашу критичну інфраструктуру та житлові будинки, спричиняють значні загоряння, зокрема, лісових та інших насаджень. Це призводить до значного забруднення атмосферного повітря небезпечними речовинами", – розповіли в Міндовкілля.

За попередніми підрахунками, за час ведення бойових дій на території України обсяг викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря можна прирівняти до щорічного обсягу викидів одного металургійного підприємства.

У міністерстві наголосили, що забруднене повітря не має державних кордонів: викиди в атмосферне повітря, які було спричинено воєнною агресією РФ на території України, переносяться, осідають і мають вплив на території інших держав, іноді на відстані в тисячі кілометрів. Тож наслідки від дій агресора впливають не тільки на Україну.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Львівщині 1 квітня екоінспектори відібрали проби на території, куди потрапили російські снаряди, щоб встановити розмір збитків, завданих навколишньому природному середовищу.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів