На Львівщині місцеві жителі виступили проти нового звалища біля нацпарку

На Львівщині місцеві жителі виступили проти нового звалища біля нацпарку

Олена Яценьо

Громада почала протестувати

У карпатському місті Сколе, що у Львівській області поруч із парком “Сколівські бескиди”, влада хоче облаштувати сміттєзвалище, проте громада висловилася категорично проти.

Рішення про виділення коштів на розроблення проєктно-кошторисної документації для нового полігону твердих побутових відходів вул. Князя Святослава депутати ради Сколівської ОТГ ухвалили 20 січня 2022 року. Першим про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив депутат ради Сколівської міськради Микола Сорока.

Зазначимо, що рішення підтримали 20 депутатів. Проте, на думку деяких обранців, це рішення було ухвалене з порушенням. Зокрема, депутат Сорока звернув увагу на те, що це питання не виносили на громадське обговорення.

"Хочу наголосити, що попередньо це питання не виносили на обговорення ні з депутатами, ні з мешканцями громади. Міська влада не вважає за потрібне повідомити громадян, що незабаром у них під носом буде купа сміття?" – зазначив він.

Рішення про нове сміттєзвалище посеред Карпат, ще й з огляду на те, наскільки гостро стоїть "сміттєве питання" на Львівщині, збурило соцмережу. Жителі громади ініціювали збір підписів за його скасування. За словами Сороки, зібрано вже понад 700 підписів.

Як зауважив депутат, підозра про те, що Сколе хочуть “нав’язати” сміттєзвалище, виникла перш за все через саму процедуру та характер ухвалення відповідного рішення.

“Перед сесією, зазвичай, хоча б за день чи за два, завжди на сайті є порядок денний. Цього дня і перед цим його не було. Я пішов на сесію, не знаючи порядку денного. Для депутатів роздрукували порядок, але ознайомитись із ним під час сесії просто неможливо”, – пояснив Сорока.

Згодом під номером 110 порядку денного прозвучало питання "Про надання дозволу на розроблення детального плану території для будівництва полігону твердих побутових відходів за адресою вул. Князя Святослава, м. Сколе".

Голова Сколівської ОТГ Микола Романишин у коментарі "Еспресо.Захід" сказав, що невдоволення рішенням має передовсім політичний підтекст. За його словами, полігону твердих побутових відходів – ані старого, ані будь-якого іншого – у Сколівській громаді нема, а сміття вивозять до Стрия за дуже високу ціну.

"Стрий для нас поставив на вивезення сміття захмарну ціну – 700 гривень, тоді як, скажімо, Львів платить 900. А ми не можемо собі цього дозволити. Бо вийде так, що будемо працювати лише на сміття. А зауважу, що лише 50 відсотків мешканців оплачує послугу вивозу сміття, а решта – уникає оплати", – пояснив Романишин.

Він також додав, що владі йдеться про сміттєпереробний завод, а не сміттєзвалище. До того ж, уточнив Романишин, сюди нібито мають звозити сміття не із частини Львівської області, а суто зі Сколівської громади.

"Що стосується полігону ТПВ нового, то хотілося б зробити екологічно чисте підприємство, за найсучаснішими зразками для сортування і переробки сміття для нашої громади. Що саме там буде – цим питанням будуть займатися спеціалісти, розробивши необхідний проєкт. Важливо, щоби цей проєкт був схвалений громадою", – розповів він.

На запитання про те, чому керівники громади не провели громадського обговорення, Романишин відповів, що нині це не на часі. Спочатку, мовляв, потрібно розробити детальний план території, потім провести громадські обговорення, а вже тоді – затвердити.

"На жаль, ми до цього ще не дійшли. Бо цю справу повернули з господарської площини в політичну. Обговорюють, нібито там буде просто сміттєзвалище, а це неправда! Проблема, як на мене, абсолютно надумана.

Попередньо ми обговорювали це з екологами. Вони нам сказали, що там можна зробити, оскільки територія по всіх вказаних нормах дозволяє. Зараз ухвалене просто первинне рішення. А тут дехто вирішив просто збурити народ цими питаннями, вже навіть підписують лист, що вони проти сміттєзвалища будь-де на території нашої громади. Тобто перекрутили все", – пояснив Романишин.

На дискусію відреагували в Національному парку "Сколівські Бескиди". Там сказали, що ділянка, яку пропонують для полігону, не є територією нацпарку. Тому будь-яких попередніх звернень, рішень, погоджень чи домовленостей із боку парку не було.

У "Сколівських Бескидах" також наголосили: якщо не організувати централізований сміттєпереробний завод, то сміття може зашкодити екосистемі.

Водночас про питання створення полігону як сміттєзвалища не може йти мови, оскільки це застаріле та екологічно згубне явище. Потрібно облаштовувати тільки сучасні сортувальні чи утилізаційні лінії.

Раніше ЕкоПолітика писала, що активісти прибрали від сміття Чорногірський хребет – найвищий і найпопулярніший у Карпатах.

Читайте також
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом

Екоінспектори також відібрали проби ґрунту для лабораторних досліджень

На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео
На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео

Люди побоюються, що за 50 метрів від їхніх будинків з'явиться свиноферма або скотобійня

У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями
У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями

На фабриці облаштували великий паркінг, який накрили сонячними панелями

Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку
Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку

Кожний заклад визначає індивідуально розмір знижки чи інші заохочення для клієнтів