На Херсонщині тривалі лісові пожежі можуть перетворити поля на пісок. Відео shutterstock

На Херсонщині тривалі лісові пожежі можуть перетворити поля на пісок. Відео

Катерина Бєлоусова

З пожежами боролися і раніше, проте наразі це неможливо через заміновані ділянки та заборону окупантів

На Херсонщині внаслідок бойових дій пожежі знищують заповідні лісові урочища, зокрема Летючі Піски та Недогірський ліс, що може спричинити втрату “зелених легень” регіону та перетворити ґрунти на піщані кургани та дюни.

Вогонь охопив близько 800 гектарів лісу, йдеться в сюжеті “Експерт-КР” у Facebook.

На території Херсонської області знаходяться 79 обʼєктів природно-заповідного фонду загальною площею 272 гектари, а також 150 ге лісу. Ліси захищають регіон від суховіїв з Олешківських пісків, зберігають родючість ґрунтів, водні ресурси та очищують повітря.

Російські війська використовують ліси для розміщення техніки та ведення бойових дій, через що у квітні горіли ліси у Чорноморському біосферному заповіднику, а на Кінбурнській косі пожежа тривала тиждень. Вогонь охопив і північну частину регіону на правобережжі Дніпра.

У Великоолександрівській громаді наприкінці березня російські обстріли спричинили пожежу в урочищі Недогірський ліс, яку почали ліквідувати рятувальники та місцеві мешканці на наступний день. Того ж дня 3 обстріли спричинили пожежу і в лісу Летючі Піски, але почати гасити пожежу вдалося лише через 3 дні.

Жителька селища Велика Олексіївка пояснила, що Летючі Піски є недоторканним лісом, у якому заборонена вирубка навіть сухих та гнилих дерев. Місцеві часто в ньому відпочивали.

Вона також розповіла, що коли жителі побачили дим після вибухів в лісі, зрозуміли, що горить техніка (чорний дим) та сам ліс (сіро-жовтий дим).

Рятувальники пояснили, що не мали сталого звʼязку, адже напередодні окупанти забрали 10 переносних радіостанцій, достатньої кількості людей та техніки, палива.

Місцеві зазначили, що найстрашнішою пожежа здавалася вночі.

В день коли пожежа почала загрожувати житловим будинкам рятувальники почали його гасити. Вони ліквідували вогонь на площі в 3 га. Загальну площу вигоряння встановити наразі неможливо.

Екологиня обʼєднання “Досить труїти Кривий Ріг” Юлія Ореханова сказала, що  знищення загрожує лісам Херсонщини, зокрема залишкам прадавньої гілеї. І якщо перестати боротися з пожежами, то “зелені легені” будуть втрачені, що перетворить родючі ґрунти на піщані кургани та дюни. Соснові ліси з товстим шаром сухої іглиці дуже легко спалахують.

Вона зазначила, що пожежі виникали і раніше, однак з ними вдавалося боротися, проте наразі це неможливо через заміновані ділянки та заборону окупантів.

Нагадаємо, в Україні за 4 місяці війни обстріли спричинили щонайменше 37 867 масштабних пожеж в екосистемах та населених пунктах, на площі 100 662 гектар.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, під загрозою знищення опинилася Кінбурнська коса.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу