На Green Week 2022 розповіли, як руйнування природи в Україні вплине на весь світ mepr.gov.ua

На Green Week 2022 розповіли, як руйнування природи в Україні вплине на весь світ

Катерина Бєлоусова

Єврокомісія і надалі підтримуватиме Україну у боротьбі з агресором

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що руйнування українського довкілля зачепить природу всього світу, адже всі екосистеми пов’язані.

Про це він заявив під час виступу на конференції "Всі зміни? Що відбувається з екологічною політикою ЄС під час кризи" у рамках Зеленого тижня ЄС-2022 (Green Week 2022) у Брюсселі, повідомляє Міндовкілля.

Стрілець відвідав Green Week 2022 на запрошення Єврокомісара з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюса Сінкявічюса.

Зелений тиждень ЄС – це щорічна подія, де політики, екологи та різні стейкхолдери з Європи та інших континентів обговорюють європейську екологічну політику. Green Week 2022 зосереджений на Європейському зеленому курсі.

На відкритті Green Week 2022 учасники обговорили складну ситуацію в екологічній політиці в нинішніх умовах, зокрема вплив війни на стан довкілля та післявоєнне відновлення, енергетичний баланс ЄС та доступ до критичної сировини.

"Війна в Україні, це не лише втрати для нашого довкілля, адже всі екосистеми пов’язані. І якщо російські ракети літають над нашими АЕС, то це проблема всього світу. Нафта, яка потрапляє у наші річки внаслідок бомбардування росіянами наших АЗС, – це також проблема всього світу.  Хімікати у наших ґрунтах, це проблема всього світу. Спалення лісу росіянами в Україні – це проблема всього світу. Тому правовий фронт під час війни важливий не лише для нас, українців, але й для майбутнього всієї цивілізації", – наголосив Стрілець.

Він також розповів про стан довкілля України внаслідок російської агресії та про роботу оперативного штабу, який 24/7 документує кожен злочин окупантів проти природи та про підготовку позовів у міжнародні суди для отримання Україною компенсації від Росії за руйнування природи. 

Окрім того, він підкреслив важливість обʼєднання світових держав, які зацікавлені в збереженні природи, та їхньої допомоги Україні у боротьбі за компенсацію від РФ за руйнування довкілля. 

"Росія мусить дорого заплатити за скоєне. Усі мають зрозуміти, наскільки дорого обходиться війна не лише державі, на яку напали, але й агресору. Ігнорувати це зараз означає допустити схожі сценарії в майбутньому", – підкреслив Руслан Стрілець. 

Єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс наголосив, що ЄС та Україна єдині, тому Єврокомісія і надалі надаватиме підтримку у боротьбі з агресором.

Нагадаємо, Україна закликала ОБСЄ сприяти закінченню війни та відповідальності РФ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екологи назвали 10 головних кроків до створення держави із зеленою економікою.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів

Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка
Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка

Частина екоспільноти обурилася наданням відзнаки, а інша – підтримала таке рішення