Україна закликала ОБСЄ сприяти закінченню війни та відповідальності РФ mepr.gov.ua

Україна закликала ОБСЄ сприяти закінченню війни та відповідальності РФ

Катерина Бєлоусова

Дії російських військ несуть загрозу безпеці всього європейського континенту

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець закликав країни-учасниці ОБСЄ сприяти якнайшвидшому завершенню війни в Україні та притягненню агресора, який використовує ядерний, екологічний і продовольчий терор, до відповідальності.

Про це він заявив під час другого підготовчого засідання у рамках 30-го Економіко-довкільного форуму ОБСЄ, повідомляє Міндовкілля.

"Ми дуже вдячні кожній країні, яка допомагає нам щодня протистояти російському терору, захищатися від агресії й надає Україні гуманітарну допомогу. Ми закликаємо міжнародну спільноту й надалі сприяти швидшому завершенню війни й притягненню РФ до відповідальності. Бо цинічні дії російських військ несуть у собі загрозу безпеці всього європейського континенту", – сказав Стрілець.

Він нагадав, що російські війська поставили весь континент під загрозу ядерної катастрофи під час спроби окупації ЧАЕС та захоплення найбільшої в Європі Запорізької АЕС. Окрім того, є відеодокази прольотів російських ракет безпосередньо над діючими ядерними реакторами Запорізької, Хмельницької та Південноукраїнської атомних станцій.

Також агресор завдав понад 30 ракетних ударів по нафтопереробних заводах і нафтосховищах в Україні, через що в атмосферу вивільнилися десятки тисяч тонн шкідливих речовин, які вітрами можуть переноситися на території інших країн.

Забруднення річок внаслідок російської агресії також може торкнутися і сусідніх країн. Адже Україна ділить великі річки, такі як Дунай, Дністер, Прут, Тиса і Західний Буг з країнами-сусідами – Польщею, Угорщиною, Румунією та Молдовою. 

Також на сусідні країни впливає військова  діяльність росіян у Чорному морі. Наприклад, у Туреччини зафіксована масова загибель дельфінів через використання флотом потужних сонарів.

Голова Міндовкілля пояснив, що подальша блокада українських морських портів може обернутися світовою продовольчою кризою і голодом, адже до війни Україна експортувала продовольство для 400 млн людей по всьому світу.

"Сьогодні 89-ий день широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. Розв’язана РФ війна плюндрує основоположні ідеї Гельсінської декларації – документа, який 47 років тому дав світу надію на мир і процвітання. Але російські варвари, схоже, не вчили історію. Наразі Росія використовує ядерний, екологічний і продовольчий терор, який загрожує безпеці Європи та світу", – відзначив Стрілець.

Нагадаємо, Антоніу Ґутерріш заявив, що пʼятій частині людства загрожує голод через війну в Україн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екологи заявили, що війна в Україні призвела до непоправних наслідків для довкілля.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу