Місто на Київщині знизило витрати електрики на 20% завдяки проєкту з модернізації Shutterstock

Місто на Київщині знизило витрати електрики на 20% завдяки проєкту з модернізації

Вартість проєкту склала 1 млн євро, з яких 75% становив безповоротний грант ЄС

Місто Українка Київської області скоротило енергоспоживання на 20% за рік завдяки системі моніторингу та енергоефективній модернізації муніципальних будівель.

Відповідний проєкт в місті реалізували за підтримки Європейського союзу, передає Green Deal.

Як повідомляється, вартість проєкту склала 1 млн євро, з яких 75% становив безповоротний грант ЄС, а 25% – кошти місцевого бюджету.

Наразі в місті продовжують реалізовувати пункти, передбачені програмою з модернізації. Зокрема на даху спортивного комплексу та палацу культури "Енергетик" будуть встановлені сонячні панелі, в будівлі реконструюють систему опалення, утеплять фасад.

"Ці заходи дозволять щорічно економити до 20% коштів міського бюджету та скоротити споживання енергії на 40% щорічно. За попередніми оцінками, в результаті реалізації всього проєкту викиди СО2 зменшаться на 530 тонн/рік ", – заявили в представництві ЄС в Україні.

Як відомо, проєкт в Українці реалізується в рамках ініціативи "Угода мерів про клімат і енергію", що стартувала у 2015 році. Міста-учасники проекту можуть отримати грант на реалізацію заходів щодо скорочення викидів СО2 на 30% до 2030 року. За час дії ініціативи було відібрано 31 проєкт.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, як українцям отримати компенсацію витрат на енергоефективність за умовами програми "Енергодім".

Також повідомлялося, що в Луцьку мешканці хрущовки, які раніше подали заявку на участь в програмі "Енергодім", стали економити на комуналці до 30%.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"