Міністр екології часів Януковича Злочевський “відкупився” від розшуку Shutterstock

Міністр екології часів Януковича Злочевський “відкупився” від розшуку

Катерина Бєлоусова

САП пішла на угоду із колишнім чиновником

Міністр екології часів президента Януковича Микола Злочевський більше не знаходиться в розшуку за спробу дати хабар у $6 мільйонів за закриття кримінальних справ, до яких причетна його група газових компаній Burisma та "Реал Банк".

Він фактично “відкупився” штрафом у 68 тисяч гривень та донатом для ЗСУ на 660 мільйонів гривень, повідомляє OBOZ.UA з посиланням на Національне антикорупційне бюро України.

В НАБУ пояснили, що вже не мають до Злочевського претензій, адже вже є вирок суду.

Зазначається, що Спеціальна антикорупційна прокуратура пішла на угоду із колишнім чиновником. Вони вирішили, що якщо він так і не дав хабар – шкоди завдано не було, тому Злочевський лише сплатив штраф та зробив благодійний внесок.

В матеріалі розповіли, що фінансова установа отримала у Національному банку України стабілізаційний кредит під заставу нафтобази на 800 мільйонів гривень, який не повернули. Коли спробували стягнути заставне майно, виявилося, що його придбали за ціною, нижчою за 3 мільйони гривень. 

“Злочевський планував корумпувати НАБУ та САП і заплатити тому, хто ухвалить рішення про закриття розслідування, $5 мільйонів. Ще $1 мільйон мали витратити на послуги посередників”, – розповіли в OBOZ.UA.

Зазначається, що компанія зятя Злочевського з продажу електроенергії, газового пального тощо у 2022 році отримала завдяки держзакупівелям 2,2 млрд грн, у 2023-му – вже встигла заробити з бюджету 647,6 млн грн.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру ексзаступнику міністра екології та природних ресурсів України часів президента Януковича Дмитру Мормулі. Підозрюють, що у 2011 році він та інші учасники схеми вивели понад 32 мільйони гривень з тендеру на дистанційне зондування Землі.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, як змінилася корупційна складова в Україні у сфері охорони довкілля та природокористування на тлі повномасштабної війни та виконання євроінтеграційних вимог.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів