Міністр Абрамовський іде з посади: скільки обіцянок він виконав, а скільки – провалив РБК-Україна

Міністр Абрамовський іде з посади: скільки обіцянок він виконав, а скільки – провалив

Олена Яценьо

Очільнику Міндовкілля вдалося виконати близько половину; точно провалені – щонайменше 10%

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський подав у відставку з посади, яку обіймав трохи більш ніж рік – з 19 червня 2020-го. За цей час міністр встиг дати 117 обіцянок (зокрема програмні, що стосуються охорони довкілля).

Що саме з обіцяного зробив на посаді Роман Абрамовський, а що – виконав із запізненням або не виконав узагалі – вирішили проаналізувати журналісти видання "Слово і діло".

Загалом зі 117 обіцянок Абрамовському вдалося виконати близько половину. Точно провалені – щонайменше 10%. Для визначення статусів інших обіцянок поки замало інформації: з часом вони будуть марковані позначками "виконано" та/або "не виконано", уточнює видання.

Обіцянки Абрамовського, які він не виконав

Уже очевидно, що Роман Абрамовський провалив (або виконав із запізненням, не вклавшись в обіцяні терміни) щонайменше 12 своїх обіцянок, тобто 10% від загальної кількості. Декілька з них – стосуються цифровізації.

Наприклад, міністр запевняв, що в першому кварталі 2021 року повноцінно запрацює електронний сервіс щодо отримання документа для перевезення через кордон відходів. Однак тестування самої системи закінчилося лише у травні (тобто у другому кварталі).

Також міністр планував встановити нові правила продажу необробленої деревини виключно на електронних аукціонах, однак до червня 2021 року відповідну постанову так і не ухвалили.

Не вдалося також у зазначені терміни створити цифрову платформу для отримання дозволу на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Рік тому Абрамовський заявляв, що планує створити Український кліматичний фонд за прикладом фондів у Центральній та Східній Європі, однак сьогодні такого фонду немає.

Кілька невиконаних обіцянок стосуються подання на розгляд уряду чи ВРУ певних проєктів, зокрема Національної стратегії управління лісами на період до 2035 року, законопроєкту щодо розвитку мінерально-сировинної бази, Морської стратегії України.

Виконані обіцянки Абрамовського

За час перебування на посаді міністра Абрамовський встиг виконати щонайменше 49 обіцянок (42% від загальної кількості).

Серед виконаних також є обіцянки щодо цифровізації. Наприклад, як і передбачалося, в Україні до кінця 2021 року створили й запустили сайт проєкту "Зелена країна", запустили електронний Реєстр викидів і перенесення забруднювачів і затвердили інструкцію з ведення електронного обліку деревини.

Також наприкінці 2020 року в Україні запрацювала в тестовому режимі онлайн-послуга для оформлення висновку на транскордонне перевезення відходів Зеленого переліку.

У липні цього року уряд України затвердив, як і обіцяв Абрамовський, оновлену кліматичну ціль України до Паризької угоди, що визначає напрями для приєднання України до "Європейського "зеленого" курсу".

Частина виконаних обіцянок були зазначені ще у програмі уряду, наприклад впровадження нового механізму запобігання лісовим пожежам та будівництво сховища для зберігання високоактивних радіоактивних відходів.

Зокрема, 21 серпня 2021 року в Чорнобильській зоні презентували роботу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Також вдалося посприяти зменшенню використання одноразових пластикових виробів. Рада ухвалила закон, який забороняє використання пластикових пакетів.

Окрім того, Абрамовський подав до ВРУ законодавчу ініціативу щодо поетапного підняття екологічного податку на захоронення відходів.

За каденції Абрамовського в Україні також оновили перелік видів рослинного та тваринного світу, яких буде занесено до Червоної книги України.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, голова фракції СН Давид Арахамія повідомив, що міністр Абрамовський написав заяву про відставку за власним бажанням.

Згодом до Апарату Верховної Ради надійшла офіційна заява Романа Абрамовського про відставку з посади очільника Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів