Міндовкілля затвердило рекомендації по звіту з ОВД для видобувних підприємств pexels

Міндовкілля затвердило рекомендації по звіту з ОВД для видобувних підприємств

Іван Шевчук

Підприємствам, що видобувають корисні копалини, рекомендовано складати звіт з ОВД до початку планової діяльності, а також широко й зарання інформувати громадськість про свої наміри

Своїм наказом від 28 грудня Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Методичні рекомендації з підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД) для галузі видобування корисних копалин.

Про це Міндовкілля сповістило на своєму офіційному порталі.

ЕкоПолітика проаналізувала документ і пропонує своїм читачам ознайомитися з його основними положеннями (щоб переглянути текст Методичних рекомендацій, доскрольте до кінця сторінки).

Мета:

Надати практичні рекомендації стосовно підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля, якими зможуть скористатися суб’єкти господарювання, що працюють у галузі видобування корисних копалин. Ці ж рекомендації призначені й для профільних органів виконавчої влади, а також для експертів, що залучаються до оцінки впливу на довкілля, та представників громадськості, що беруть участь у процедурі ОВД.

У документі зазначено, що однією із визначальних рис процедури ОВД є раннє і широке залучення громадськості до цього процесу. Важливо, що вже на стадії планування діяльності суб’єкт господарювання повідомляє громадськість та органи державної влади про свої наміри шляхом оприлюднення Повідомлення про планову діяльність (ПД), яка підлягає ОВД. Громадськість має право подавати будь-які коментарі, які, на її думку, стосуються ПД, без необхідності їхнього обґрунтування.

Основні положення Методичних рекомендацій:

  • ОВД здійснюється до прийняття рішення про провадження ПД. Екологічні моменти мають бути узгоджені до того, як підприємство отримає дозвіл на розробку родовищ.
  • Можлива ОВД стосовно двох видів ПД, якщо вони тісно пов’язані між собою при провадженні господарської діяльності. Цей підхід не лише полегшує життя підприємцям, але допомагає оцінити кумулятивний ефект впливу на довкілля – той, що виникає від одночасного впливу кількох виробничих процесів.
  • Необхідно подати опис виправданих альтернатив ПД. Таким чином має бути доведено, що саме у цій місцевості і з допомогою обраних технологій найдоцільніше вести розробку надр.
  • У звіті з ОВД має міститися опис передбачених заходів, спрямованих на запобігання значному негативному впливу на довкілля, у тому числі,за можливості, компенсаційних заходів.
  • Оцінюючи вплив ПД у галузі видобування корисних копалин на кліматичні цілі, рекомендується здійснити ретельні розрахунки та оцінки викидів парникових газів. У рекомендаціях зазначено, що згідно з оцінками міжнародних консалтингових організацій (McKinsey & Co), галузь несе відповідальність за 28% світових викидів парникових газів, якщо враховувати ще й всі види непрямих викидів.

Інструменти, запропоновані у Методичних рекомендаціях:

  • Запропоновано стандартну структуру звіту з ОВД, що складається з 13 розділів
  • У рекомендаціях міститься 8 типових таблиць із прикладами заповнення, які дозволяють подавати необхідні для ОВД відомості про очікувані відходи, викиди та забруднення, а також про майбутній екологічний моніторинг та план заходів, спрямованих на протидію негативному впливу на довкілля.
  • Запропонована методологія оцінки шумового та вібраційного впливу, радіаційного забруднення.
  • Надано перелік нормативних актів – як міжнародних, так і національних, які слід враховувати при підготовці звіту з ОВД.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Україні хочуть змінити закон про ОВД, запровадивши чіткі критерії оцінки та електронний документообіг.

 

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху