Міндовкілля закликали не допустити промислового видобутку бурштину на цінних болотах shutterstock

Міндовкілля закликали не допустити промислового видобутку бурштину на цінних болотах

Катерина Бєлоусова

Це може знищити 1 343 види рослин та тварин

Екоактивісти закликали Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів не  дозволяти видобуток бурштину поблизу найбільших болотних масивів України Сира Погоня без попередньої оцінки впливу на довкілля.

Державна служба геології та надр продала дозвіл на видобуток бурштину у межах цінного водно-болотного угіддя міжнародного значення, повідомляє громадська організація “Екоклуб” у Facebook.

Екоактивісти підкреслили, що ця територія під загрозою зникнення, а місцева влада тричі відмовилася створювати природоохоронну зону. Проте якби процедуру ОВД провели до аукціону – ймовірно, видобуток не дозволили б.

"Зараз процедура ОВД не виконує своєї функції та допускає можливий негативний вплив на довкілля. Вже після отримання дозволу на видобуток, на ділянці можна проводити геолого-розвідувальні роботи, які порушать природний стан болота”, – сказала фахівчиня “Екоклубу” з ОВД Юлія Квітка.

Вона додала, що такий порядок нелогічний, адже підприємець спершу купує дозвіл і після цього оцінює його вплив. Однак ОВД може зупинити проєкт з видобутку, тож бізнес ризикує втратити вкладені кошти.

Зазначається, що Сира Погоня, біля якої планують видобуток, належить до Рамсарських угідь водної екосистеми міжнародного значення, які захищені Бернською Конвенцією. Це болото є частиною Смарагдової мережі та важливою орнітологічною територією. Окрім того, воно живить річки у посушливий період.

Екоактивісти підкреслили, що видобуток бурштину може призвести до:

  • зменшення гідрологічного балансу місцевості;
  • зникнення рідкісних видів флори і фауни (625 видів рослин і 718 видів тварин, зокрема 101 з міжнародним природоохоронним статусом);
  • зникнення оселищ рідкісних метелика оксамитниці, бабки зеленотілки північної, мігруючих птахів підорлика великого, змієїда, кульона великого, журавля сірого.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів погодило виставлення ділянки на торги ділянки найбільших болотних масивів України Сира Погоня на межі Рівненського природного заповідника для видобутку бурштину. Хоча раніше погодило заповідання цієї території.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості