Міндовкілля закладає 4 млрд на сміттєву реформу, а Кабмін затвердив вимоги до сміттєспалювальних установок: всі деталі shutterstock

Міндовкілля закладає 4 млрд на сміттєву реформу, а Кабмін затвердив вимоги до сміттєспалювальних установок: всі деталі

Катерина Бєлоусова

Кабінет міністрів затвердив технічні вимоги для сміттєспалювальних заводів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Міндовкілля оцінило розмір необхідних інвестицій для реалізації понад 200 проєктів з обробки різних видів відходів по всій країні на €4 мільярди.

Для цього у Міндовкілля проаналізували проблематику та особливості кожного регіону та досвід європейських країн, розповів він в інтервʼю для Укрінформу.

Стрілець зазначив, що на основі цих данних у Міністерстві сформували план розміщення нових заводів з обробки відходів по Україні. План передбачає кілька першочергових проєктів, зокрема на:

  • Київщині – будівництво двох сміттєпереробних заводів, що перероблятимуть 470 тисяч тонн відходів на рік від щонайменше 1,5 млн мешканців. 

Він пояснив, що на заводах передбачається глибоке сортування з виділенням ресурсоцінних матеріалів (металобрухту, скла, пластику) та переробка органічних відходів з подальшим виробництвом біометану тощо. Проєкт вже має інвесторів.

  • Івано-Франківщині – 5 сміттєпереробних заводів з потужністю понад 450 тисяч тонн відходів на рік від 1,4 млн мешканців. Переговори з інвесторами вже розпочато;
  • Полтавщині – будівництво 4 заводів у Лубнах, Кременчуці, Полтаві та Кобеляках. Переговори з інвесторами вже розпочато;
  • Одещині – 7 заводів для переробки відходів від щонайменше 2,3 млн людей.

Зазначається, що сміттєпереробні комплекси також планують побудувати у Закарпатській, Сумській та Харківській областях.

“Упевнений, реалізація 2-3 пілотних проєктів з будівництва сміттєпереробної інфраструктури – і нам вже не треба буде шукати інвесторів, вони самі висловлюватимуть зацікавленість працювати в Україні. На законодавчому рівні ми вже маємо для цього всі умови, у практичній площині ми створюємо їх разом – з відповідальними громадами та європейськими експертами”, – сказав Стрілець.

Як повідомляє Міндовкілля, у пʼятницю, 1 березня, Кабінет міністрів затвердив технічні вимоги, яким мають відповідати сміттєспалювальні установки в Україні, тобто сміттєспалювальні заводи. 

Це допоможе врегулювати роботу підприємств, що експлуатуватимуть стаціонарні або мобільні установки для спалювання. Адже наразі в країні діє лише один сміттєспалювальний завод "Енергія", який працює в Києві з 1987 року.

Зазначається, що Україна на шляху до циркулярної економіки не визначає пріорітетом будівництво сміттєспалювальних заводів, на відміну від сміттєобробних потужностей. Однак такі умови є частиною адаптації українського законодавства до європейського. 

“Тож  якщо такі заводи й створюватимуть в Україні, то лише із застосуванням найкращих доступних технологій та методів управління, – пояснили у пресслужбі. – Застосування сучасних технологій та суворий контроль за викидами допоможуть забезпечити максимальну ефективність та безпечність процесу”.

Зазначається, що оператори сміттєспалювальних заводів будуть зобов'язані:

  • впроваджувати заходи зі скорочення викидів та скидів;
  • здійснювати постійний моніторинг роботи установок;
  • вимірювати показники стану повітря, підземних та поверхневих вод, грунтів, запахів, шумового забруднення тощо.

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило законопроєкт "Про екологічний податок за захоронення відходів та розміщення видобувних відходів", який передбачає збільшення ставки податку для захоронення змішаних побутових відходів у 10 разів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що усі сміттєві полігони потрібно закрити, рекультивувати й забути про них як про страшний сон. На території України є 207 місць, де можна запустити сучасні обʼєкти з управління відходами.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік