Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза” shutterstock.com

Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”

Катерина Бєлоусова

За допомогою “ЕкоЗагрози” українці можуть повідомляти про всі випадки шкоди довкіллю, свідками яких вони стали

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розширило функціонал мобільного застосунку та вебресурсу “ЕкоЗагроза”, через який громадян закликали долучатися до “екологічного батальйону”.

Відтепер сервіс, серед іншого, матиме екологічну соціальну мережу, англомовну версію та інформацію щодо хімічного складу води в річках, повідомляє пресслужба Міндовкілля у Facebook.

Серед найважливіших оновлень в пресслужбі виділили появу “Кабінету користувача”. Це дозволить:

  • отримуватимете сповіщення про всі наявні екологічні загрози в населених пунктах (про хімічну, радіаційну небезпеку тощо);
  • мати доступ до екологічної соціальної мережі. 

“Саме тут експерти, науковці, представники громадськості та небайдужі громадяни публікують дані про виявлені факти надзвичайних екологічних подій у різних куточках нашої країни. Є можливість коментувати чи ділитися з друзями важливою інформацією, читати експертні думки та погляди чи висловлювати власні міркування, або просто слідкувати за станом навколишнього середовища та бути завжди “в темі” що наразі відбувається в країні”, – зазначили в повідомленні.

В пресслужбі підкреслили, що застосунком користуються мешканці США, Німеччини, Польщі, Нідерландів, Франції, Сполученого Королівства, Австрії, Італії, Чехії та Швейцарії, щоб відслідковувати рівень радіації

“У зв’язку з ядерним шантажем рф, до цієї теми сьогодні прикута увага всього світу. Ми ж прагнемо, щоб всі, хто стурбований екологічною ситуацією в Україні, мали можливість отримати таку інформацію”, – пояснили в пресслужбі створення англомовної версії.

Окрім того, до інтерактивної мапи “ЕкоЗагрози” додали два нові шари інформації:

  • дані з 553 станцій моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів – у режимі реального часу;

В повідомленні зазначили, що це дозволить отримувати повну інформацію про хімічний склад води в річках, зокрема відслідковувати вміст азоту, сульфатів, хлоридів, амоній-іонів, нітратів, нітритів, фосфатів, ртуті. А також можна одразу побачити чи є перевищення за певними показниками.

  • карта повітряних тривог.

Також на дашборді відтепер відображаються розраховані Держекоінспекцією збитки довкіллю від війни з рф, які проведені за новими затвердженими методиками.

“Ми продовжуємо працювати над тим, щоб інформація про стан довкілля була у кожного в смартфоні – у зручному, зрозумілому форматі, тоді, коли це потрібно. Бо сьогодні обізнаний означає озброєний. Й однозначно, у цьому сенсі цифровізація спрощує життя. Також нагадую, що за допомогою “ЕкоЗагрози” українці можуть повідомляти міністерству про всі випадки шкоди довкіллю, свідками яких вони стали. Бо нам сьогодні важливо визначити весь розмір завданих збитків, щоб виставити повний рахунок окупанту. Тож озброюйтеся телефоном чи компютером та долучайтеся до лав екологічного батальйону”, – сказав голова Міндовкілля Руслан Стрілець.

В пресслужбі додали, що проєкт реалізовано за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міндовкілля запустило офіційний ресурс і мобільний додаток “ЕкоЗагроза” із даними про загрози довкіллю та запросило українців вступати до екологічного батальйону.

Читайте також
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу

В екоспільноті підтримують необхідність реформування системи державного екоконтролю, попри певні занепокоєння

В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні
В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні

Держекоінспекція, в силу своїх широких повноважень, була одним з важелів тиску на бізнес

Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"
Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"

Завдяки йому кожен зможе дізнатись точну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані

В Україні за місяць війни екоінспектори виявили порушень на понад 3 млн грн
В Україні за місяць війни екоінспектори виявили порушень на понад 3 млн грн

У Тернопільській області КП "Господар" засмітило землю побутовими відходами на суму понад 1,13 млн гривень