В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні shutterstock

В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні

Катерина Бєлоусова

Держекоінспекція, в силу своїх широких повноважень, була одним з важелів тиску на бізнес

Реформа екологічного контролю в Україні, зокрема усунення корупції в Державній екологічній інспекції та її перезапуск, дозволить побудувати нові умови для бізнесу та залучати іноземні інвестиції.

Про це розповіла юридична радниця Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації, радниця Asters, голова практики Будівництва, захисту довкілля та сталого розвитку Анжеліка Лівіцька, повідомляє Mind.

Вона пояснила, що Держекоінспекція, попри війну, продовжує здійснювати контроль і звітує про суми претензій та позовів, пред’явлених для сплати порушникам. Проте бізнес до перевірок екоінспекторів завжди ставився скептично, зокрема через недостатню прозорість та звинувачень у корупції.

“Хоча екологічні проблеми можуть здаватися другорядними на тлі страждань, які українцям принесла війна, вже зараз екологи попереджають про неминучі негативні наслідки для довкілля на десятиліття вперед”, – зазначила юристка.

Держекоінспекція активно допомагає оцінити шкоду довкіллю та ліквідувати її наслідки.

Лівіцька підкреслила, що замість суто функції контролю на перший план вийшли питання правильної утилізації відходів війни, фіксації екологічних злочинів, вчинених військами рф (екоцид, забруднення, руйнування природних систем та об'єктів інфраструктури, таких як дамби, що призводять до катастрофічних наслідків для навколишнього природного середовища, значне мінування територій), притягнення до відповідальності осіб, які навіть в умовах війни вчиняють правопорушення, пов'язані з незаконним використанням природних ресурсів (незаконна вирубка, вилов риби тощо).

Нарікання від бізнесу

Юристка наголосила, що окрім негативних наслідків війни, зокрема екологічних, які доведеться усувати з урахуванням принципів Європейського “зеленого” курсу та використання передових екологічних інструментів, в Україні обов’язково має відбутись масштабна реформа державного екологічного контролю.

На жаль, історично Держекоінспекція, в силу своїх широких повноважень, була одним з важелів тиску на бізнес. За даними дослідження ділового клімату в регіонах, протягом останніх років Держекоінспекція отримувала найбільше нарікань від бізнесу. Відтак основний фокус реформи – усунення корупції та підвищення ефективності роботи органу, зокрема його перезапуск”, – зазначила вона.

Необхідні зміни в державній системі екоконтролю 

Члени Європейської Бізнес Асоціації запропонували низку аспектів, які слід врахувати в законодавчих актах про оновлення державного екологічного контролю, серед яких:

  • фіксація та розрахунок завданих довкіллю збитків;
  • проведення роз'яснювальної роботи та підвищення взаємодії з бізнесом та місцевими органами влади;
  • підвищення ефективності роботи, шляхом встановлення рівня відповідних вимог до кандидатів на посади інспекторів, відповідальності за шкоду бізнесу, спричинену службовою недбалістю або зловживанням своїми повноваженнями;
  • запровадження стандартів ЄС під час реалізації контрольної функції до моделі підтримки бізнесу і прозорої взаємодії з бізнесом;
  • розбудову практики добровільних екологічного аудиту та екологічного страхування, яка має сприяти переходу від контрольного до моніторингового підходу у сфері державного екологічного регулювання;
  • виключення дублювання функцій органу державного екологічного контролю з іншими органами контролю.

“За результатами останнього опитування Європейської Бізнес Асоціації, попри масовані ракетні обстріли, 83% респондентів з бізнесу готові долучатися до повоєнної відбудови країни, хоча ще у квітні таких було 67%. І наше завдання зараз – побудувати такі умови ведення бізнесу, які дозволили б залучати іноземний капітал та покращувати інвестиційний імідж повоєнної європейської України”, – наголосила Лівіцька.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, реформа системи державного екологічного контролю, яка була розпочата у 2017 році досі залишається не завершеною.

Читайте також
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу

В екоспільноті підтримують необхідність реформування системи державного екоконтролю, попри певні занепокоєння

Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”
Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”

За допомогою “ЕкоЗагрози” українці можуть повідомляти про всі випадки шкоди довкіллю, свідками яких вони стали

Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"
Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"

Завдяки йому кожен зможе дізнатись точну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані

В Україні за місяць війни екоінспектори виявили порушень на понад 3 млн грн
В Україні за місяць війни екоінспектори виявили порушень на понад 3 млн грн

У Тернопільській області КП "Господар" засмітило землю побутовими відходами на суму понад 1,13 млн гривень