Міндовкілля презентувало Рекомендації з розроблення регіональних планів управління відходами shutterstock

Міндовкілля презентувало Рекомендації з розроблення регіональних планів управління відходами

Олена Яценьо

Документ оприлюднять на сайті міністерства

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України спільно із проєктами DESPRO та APENA3 створило оновлені Методичні рекомендації з розроблення регіональних планів управління відходами.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Міндовкілля у фейсбуці. Уже незабаром оновлену редакцію опублікують на сайті міністерства.

Під час підготовки документа врахували:

  • реалістичність його виконання – без створення додаткових бар’єрів і складнощів під час роботи над регіональними планами;
  • повноту даних – без вимог зайвої деталізації там, де це невиправдано, з необхідністю узагальнення тільки тієї інформації, що впливає на управління відходами;
  • дотримання балансу між вимогами та гнучкістю інструментів планування, а також між регламентованими рішеннями та свободою вибору способів їх виконання;
  • уніфікацію вимог до структури регіональних планів для однакового підходу до викладення інформації.

Заступник міністра захисту довкілля Руслан Стрілець наголосив, що реформа управління відходами є однією з найбільш довгоочікуваних в Україні. "Це вже не тренд, а вимога часу", – цитує його пресслужба Міндовкілля.

На його переконання, якісно розроблені регіональні плани управління відходами фактично стануть інвестиційними кейсами.

"Тут буде прораховано логістику, визначено морфологію сміття та потреби в переробній інфраструктурі. По суті, це вже будуть реальні пропозиції для потенційних інвесторів. На їхній основі ми підготуємо національний план, який покаже, що Україна готова забезпечити ефективне, екологічне та безпечне управління відходами за сучасними європейськими стандартами", – зазначив Стрілець.

Зі свого боку, Олег Бондаренко, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, зауважив, що якість розроблених регіональних планів управління відходами стане індикатором зацікавленості та готовності місцевої влади, органів місцевого самоврядування до розв'язання проблеми.

На його думку, такі плани мають охоплювати питання управління не тільки побутовими, але й промисловими та небезпечними відходами.

"Комітет докладе всіх зусиль, щоб рамковий законопроєкт № 2207-1 д "Про управління відходами" вже цього року було ухвалено, адже він є фундаментом та основним рушієм реформи", – додав він.

Нагадаємо, що нардеп Олександр Маріковський заявив, що законопроєкт № 2207-1-д "Про управління відходами" не наважилися винести й ухвалити в другому читанні до кінця п'ятої парламентської сесії через його специфічну складність.

Детальніше про долю законопроєкту ЕкоПолітика писала в цьому матеріалі.

Читайте також
ТОП-5 країн, де викидають найбільше їжі
ТОП-5 країн, де викидають найбільше їжі

У США даремно викидають 40% усієї їжі

На Закарпатті запустили сміттєсортувальну лінію з потужністю 15 тонн на годину
На Закарпатті запустили сміттєсортувальну лінію з потужністю 15 тонн на годину

Це вже 16 сортувальна лінія компанії та перша на Закарпатті

Уряд затвердив важливу для реалізації сміттєвої реформи постанову
Уряд затвердив важливу для реалізації сміттєвої реформи постанову

Постанова "Питання надання послуг з вивезення побутових відходів" втратила чинність