Міндовкілля оприлюднило законопроєкт про РВПЗ. Аналіз документу shutterstock

Міндовкілля оприлюднило законопроєкт про РВПЗ. Аналіз документу

Валентина Гембарська

Закон вводиться в дію через 12 місяців з моменту його ухвалення

На сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів опубліковано для громадського обговорення текст законопроєкту "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднюючих речовин" (РВПЗ).

Як сказано на сайті відомства, громадське обговорення документу триватиме до 3 вересня.

Мета: запровадження правових та організаційних засад створення та функціонування національного реєстру викидів та перенесення забруднюючих речовин і створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля для органів влади та надання кожному громадянину доступу до такої інформації для підвищення ефективності електронного врядування у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Зазначається, що відповідно до Угоди про асоціацію, Україна взяла на себе зобов’язання щодо імплементації окремих положень законодавства та стандартів Європейського Союзу, зокрема статтею 363 Глави 6 "Навколишнє середовище" Розділу V "Економічне та галузеве співробітництво" передбачено поступове наближення законодавства України до права та політики ЄС у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Регламентом No 166/2006 Європейського парламенту та Ради від 18 січня 2006 року передбачено створення Європейського реєстру викидів та переносу забруднюючих речовин, який містить дані національних РВПЗ сторін Протоколу.

Основні положення:

  • Законопроєкт встановлює правові та організаційні засади створення та функціонування національного РВПЗ.
  • Створення і впровадження національного РВПЗ, адаптованого до національних потреб, допоможе державі відслідковувати утворення, викиди і перенесення забруднювачів у часі і просторі; аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно найбільш шкідливих викидів.
  • Національний РВПЗ дасть змогу попередити забруднення і знизити навантаження від моніторингу та контрольно-наглядових заходів. Його дані використовуватимуть в оцінці ризиків для здоров'я людини і навколишнього середовища як вихідні дані для дисперсійних моделей у моделюванні викидів і наступного забруднення.
  • Наявність такого реєстру сприятиме скороченню викидів у багатьох секторах економіки. Розповсюдження відповідної інформації дозволить промисловим підприємствам порівнювати свою природоохоронну діяльність з іншими, обирати та впроваджувати найкращі світові практики щодо скорочення викидів, таким чином заощаджувати фінансові ресурси.
  • Національний РВПЗ сприятиме співставності даних, сумісних на міжнародному рівні, та сумлінному виконанню Україною міжнародних зобов’язань.

Аналіз документу:

  1. Роботу з РВПЗ здійснюватиме Міндовкілля. Відомство може направити запит до суб’єкта господарювання з приводу надання додаткової інформації до звітів та довідок про дифузні джерела.
  2. Міндовкілля для отримання даних має право залучати Міністерство внутрішніх справ, Міністерство інфраструктури, Держпродспоживслужбу, Держпраці, Міністерство аграрної політики та Міністерство розвитку громад та територій.
  3. Державна екологічна інспекція матиме право здійснювати державний нагляд у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднюючих речовин.
  4. Встановлюється чіткий перелік видів діяльності, які мають підпадати під дію Закону.
  5. Оператори установок зобов’язані: реєструватись у Нацреєстрі викидів; подавати звіт оператора (до 1 лютого року, наступного за звітним роком) на основі на основі найкращої доступної інформації відповідно до дозволених методик або, у разі відсутності останніх, міжнародно визнаних методик; надавати додаткову інформацію на запит Міндовкілля; публікувати на своєму веб-сайті звіт оператора, а також надавати його на запит будь-якої особи
  1. Міндовкілля може відмовити оператору у прийнятті звіту, якщо визначить, що він не належної якості, або якщо оператор не надасть додаткову інформацію на запит Міндовкілля. У такому випадку міністерство ініціює позапланову перевірку такого оператора.
  2. Протягом 10 днів з дня отримання оператором рішення уповноваженого органу про відмову у прийнятті звіту оператор має право усунути зазначені в рішенні обставини, що стали підставою для відмови, та повторно подати до уповноваженого органу заяву та звіт.
  3. За порушення оператором вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднюючих речовин (далі – правопорушення) контролюючий орган може застосувати до оператора адміністративно-господарську санкцію у виді штрафу. Розмір штрафу прив’язаний до мінімальної заробітної плати: від 30 до 50 кратного розміру. При повторному порушенні протягом року – штраф застосовується у подвійному розмірі.
Читайте також
Екологічні збитки внаслідок обстрілу порту в Одеській області становлять майже 309 млн грн
Екологічні збитки внаслідок обстрілу порту в Одеській області становлять майже 309 млн грн

Внаслідок вибуху в атмосферу потрапило понад 36 тис. тонн діоксиду вуглецю

З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції