Міндовкілля обговорило з бізнесом впровадження НДТМ та “зелене” відновлення Shutterstock

Міндовкілля обговорило з бізнесом впровадження НДТМ та “зелене” відновлення

Катерина Бєлоусова

Бізнес занепокоєний значними витратами на впровадження НДТМ та з острахом ставляться до екомодернізації

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело перший круглий стіл з представниками громадськості та бізнесу щодо обговорення трьох перекладених довідкових референтних документів з найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ).

Запуск реформи зменшення промислового забруднення та впровадження НДТМ дасть можливість відбудувати зруйновані війною підприємства та залучити  для цього необхідні інвестиції, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Зазначається, що перші НДТМ стосуються сучасних стандартів екомодернізації у сферах енергоефективності, виробництва чавуну, сталі, цементу та вапна. Фахівці Міндовкіллям спільно з експертами проєктів GIZ “BAT for Ukraine”, “GIZ Energy efficiency” та “APENA 2” вже переклали 13 таких документів. Наразі робота триває. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець підкреслив, що імплементація 75-ї Директиви ЄС є одним зі зобов’язань України в рамках угоди про асоціацію. А стала промисловість та зменшення забруднення довкілля є одним з елементів Європейського “зеленого” курсу.

“Через постійні ракетні атаки наша промисловість працює лише на 25% потужності. Кожен зруйнований об'єкт потрібно буде відбудовувати наново. Й сьогодні навіть не виникає сумнівів, що повоєнна відбудова має відбуватися вже з урахуванням сучасних "зелених" технологій за стандартами ЄС. На цьому наголошують президент та Уряд України, на це звертають увагу наші міжнародні партнери”, – сказав Стрілець.

Зазначається, що за даними Київської школи економіки, у 2022 році прямих збитків внаслідок війни зазнало щонайменше 109 великих та середніх підприємств. Для їхнього відновлення знадобляться значні ресурси, які бізнесу самотужки складно віднайти. Проте однією з ключових умов надання міжнародними фінансовими установами коштів є досягнення європейських екологічних стандартів.

“Європейський досвід показує, що вигоди від впровадження НДТМ як для підприємств, так і для держави в цілому, перевищують витрати на екомодернізацію більше ніж у 10 разів, – підкреслили в повідомленні. – Тому Міндовкілля відкрите до діалогу та зацікавлене в розумінні і сприйнятті реформи усіма стейкхолдерами, бо від цього залежить її успіх.”

В пресслужбі підкреслили, що бізнес занепокоєний значними витратами на впровадження НДТМ та з острахом ставляться до екомодернізації. Міндовкілля планує створити окремий майданчик для діалогу, куди залучить представників бізнесу та міжнародних партнерів.

Зазначається, що по кожному із НДТМ будуть проводитися відповідні круглі столи, а також створять окремі робочі групи за участі представників державних органів, бізнесу, громадськості, науковців та експертів для їх ефективного опрацювання. 

“Всебічний діалог дасть нам змогу в найкоротший термін і з найбільш виваженим результатом запустити реформу задля “зеленого” майбутнього країни”, – сказав Стрілець.

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів оприлюднило перші довідкові документи з НДТМ (найкращих доступних технологій та методів управління) щодо виробництва чавуну і сталі, цементу, вапна і оксиду магнію, а також про енергоефективність.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейської бізнес асоціації (ЄБА) закликала доопрацювати 3 принципові моменти в законопроєкті №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля”. Це необхідно для успішного проведення реформи у сфері промислового забруднення.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік