Міндовкілля й Мінкультури підписали меморандум про розвиток туризму в Чорнобильській зоні

Міндовкілля й Мінкультури підписали меморандум про розвиток туризму в Чорнобильській зоні

Документ має стимулювати відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи

У понеділок, 8 лютого, одразу кілька державних відомств підписало меморандум про співпрацю, який передбачає об’єднання зусиль для спільної роботи над розвитком туристичного потенціалу території зони відчуження біля Чорнобильської АЕС.

Відповідний документ на пресконференції в Києві підписали міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, т .в. о. голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрій Пляцко та голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів. Про це повідомили на Facebook-сторінці Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Зазначається, що меморандум має сприяти розвитку туристичної привабливості Чорнобильської зони та перетворенню її в туристичний магніт України.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зазначив, що території зони відчуження відроджуються й показують, що природа потужніша за такий страшний антропогенний фактор, як Чорнобильська катастрофа. Зокрема, з часу трагедії до Чорнобильського заповідника повернулися чорний лелека, бурий ведмідь, рись, зубр та інші види, які до аварії в цих краях вважалися рідкісними гостями.

Він додав, що завдяки цьому меморандуму Міндовкілля і Мінкульт чітко розділять між собою компетенції в питанні розвитку зони відчуження.

"Важливо разом із розвитком туристичного потенціалу приділити належну увагу підтримці природоохоронної діяльності та відродженню територій, що зазнали радіоактивного забруднення. Фокус Міндовкілля буде зосереджено саме на збережені унікального біорізноманіття та дикої природи, яка нині панує в покинутих містах і селах зони відчуження", – сказав Абрамовський.

Крім того, важливим вектором співпраці, над яким працюватимуть усі підписанти меморандуму, буде підготовка та реалізація заходів, що відбуватимуться в межах відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, Міндовкілля, МКІП, ДАЗВ та ДАРТ здійснюватимуть співпрацю за такими напрямами:

  • розроблення концепції комплексного розвитку (меморіалізації) зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, її подальше впровадження;
  • поширення інформації з метою сприйняття суспільством зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • створення нових маршрутів відвідування, локацій, удосконалення діючих з метою підвищення привабливості цих територій та
  • збільшення кількості відвідувачів з усього світу;
  • сприяння презентації зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення на міжнародному рівні;
  • організація підготовки заходів з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи;
  • налагодження взаємодії з міжнародними організаціями з визначених цим Меморандумом напрямів, збереження культурної та природної спадщини.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Національному екологічному центрі України розкритикували проєкт "Стратегії розвитку зони відчуження на 2021-2030 роки" та надали свої пропозиції і зауваження.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів