Мільярд дерев Зеленського не врятують українські ліси – екологи shutterstock

Мільярд дерев Зеленського не врятують українські ліси – екологи

Романа Слісар

Проблемою України в умовах зміни клімату є збереження вже існуючих насаджень

Експерти побоюються, що замість поліпшення навколишнього середовища України ініціатива президента України Володимира Зеленського може нашкодити біорізноманіттю та екосистемі.

Відповідну заяву зробили в Українській природоохоронної групі, передає BBC.

За словами екологів, плани України значно перевершують план всіх країн Євросоюзу разом узятих. 27 країн ЄС поставили значно скромнішу мету– як мінімум три мільярди нових дерев до 2030 року.

Як повідомляється, до 70% українських земель використовують для сільського господарства, що є одним з найвищих показників в Європі і наслідком колективного сільського господарства комуністичного минулого.

Багато з цих земель були степами, які потім люди перетворили в поля. Степи – це пояси злакових культур, як правило, рівнини, які тягнуться від України через Росію і Середню Азію в Монголію і Китай.

"Близько 40% території України складається зі степового поясу, але тільки 3% країни зберегли природні степові екосистеми з їх багатою флорою", – зазначив експерт Української природоохоронної групи Олексій Василюк, який витратив роки на картографування степів і класифікацію їх флори.

За його словами, через висадку дерев в зонах, які для цього не призначені, можуть зникнути багато цінних видів флори. До таких належить, напрмер, біла орхідея – один з 69 видів дикої орхідеї в Україні. Деякі з цих видів можуть вижити тільки в природному середовищі існування в українських степах.

"Я боюся за долю таких прекрасних квітів. Я не відчуваю полегшення, коли уряд заявляє, що буде садити дерева на знесилених сільськогосподарських угіддях, але це не стосуватиметься степів. Багато українських степів фактично є сільськогосподарськими угіддями відповідно до закону", – розповів Василюк.

Раніше міністр охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що основна увага буде приділятися колишнім промисловим районам, а також понад 1500 паркам в містах.

Як повідомляється, сьогодні майже десята частина 10,4 млн га земель України, зарезервованих для лісів, фактично не має деревного покриву. Лише 16% території покрито лісами.

Разом з тим для екологів безпосередньою проблемою України в умовах зміни клімату є збереження вже наявних лісів.

"Новим лісах знадобиться багато десятиліть, перш ніж вони почнуть поглинати велику кількість вуглецю", – заявив експерт з біорізноманіття Кшиштоф Цибор.

За словами екологів, щоб дерево почало повноцінно поглинати вуглець, йому може знадобитися від 60 до 160 років. І ризик полягає в тому, що протягом півстоліття велика частина української території могла перетворитися на степ.

Також першочерговим завданням є припинення незаконної вирубки і відновлення лісів після пожеж. Наприклад, нещодавно команда Української природоохоронної групи виявила незаконні вирубки дерев в лісі під Києвом. Протягом останніх місяців в 45 лісових підрозділах по всій Україні виявили подібні ситуації.

Як повідомляється, 20-30% вирубки деревини в Україні припадає на так званий "чорний ринок". У багатьох випадках, можливо, були видані дозволи, але офіційні дані можуть занижувати кількість вирубаної деревини.

"Однак за останні роки Україна досягла певного успіху в управлінні своїми лісами, а також в боротьбі з незаконною вирубкою лісу", – резюмували в повідомленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика, президент Володимир Зеленський підписав указ про запуск проєкту "Зелена країна", мета якого – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів.

Також стало відомо, що для висадки 1 млрд дерев в межах проєкту "Зелена країна" на найближчі три роки буде потрібно 2 млрд грн.

Теги:
Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік