Мільйон робочих місць: ЄС представив план "зеленого" переходу економіки shutterstock

Мільйон робочих місць: ЄС представив план "зеленого" переходу економіки

Олена Яценьо

"Зелений" перехід може створити додатково 1 млн робочих місць до 2030 року

Європейська комісія презентувала план справедливого переходу до кліматично нейтральної економіки в межах стратегії Green Deal.

Він є доповненням до пакету законопроєктів Fit for 55 для скорочення викидів парникових газів у Євросоюзі на 55% до 2030 року порівняно з 1990 роком, повідомляє з посиланням на пресслужбу Єврокомісії видання "Інтерфакс-Україна".

"Справедливість і солідарність є визначальними принципами стратегії European Green Deal. Ключові фактори успіху "зеленого" переходу полягають у заходах підтримки людей та їхній активній участі (у "зеленому" переході. — Ред.). З урахуванням впровадження правильних заходів "зелений" перехід до ЄС може створити додатково 1 млн робочих місць до 2030 року та близько 2 млн — до 2050 року", — наголошується в повідомленні ЄК.

Єврокомісія пропонує впроваджувати політику в контексті підтримки зайнятості, полегшення переходу з одного робочого місця на інше, доступності якісної освіти, зокрема, у сфері "зеленої" трансформації.

Окрім того, ЄК пропонує країнам-членам запроваджувати пільгові податкові режими та системи соцзахисту в секторах, що прагнуть до досягнення кліматичних цілей, і полегшувати доступ до фінансування для малого та середнього бізнесу, чия діяльність також сприяє виконанню кліматичних цілей ЄС.

Як пояснили в Єврокомісії, Соціальний кліматичний фонд, про створення якого було оголошено в липні, підтримуватиме вразливі домогосподарства, користувачів транспорту та дрібних підприємців, які можуть постраждати від запровадження системи торгівлі викидами (СТВ) для транспортного сектору та сектору опалення будівель у ЄС. Також Фонд надасть країнам-членам фінансування в розмірі EUR72,2 млрд на період 2025-2032 років та фінансуватиметься за кошт надходжень від реалізації квот на викиди в європейській СТВ (EU ETS).

Тож головний виконавчий орган ЄС підтвердив свій намір запровадити другу СТВ у Євросоюзі для транспортного сектору та сектору опалення будівель, незважаючи на критику низки євродепутатів.

До того ж ЄК пропонує переглянути регламент транс'європейських транспортних коридорів (TEN-T) для його адаптації до стратегії Green Deal, яка передбачає скорочення викидів транспортного сектора на 90% до 2050 року порівняно з 1990 роком. Зокрема, великі 424 міста TEN-T мають до 2025 року розробити план сталої міської мобільності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ціна квот на викиди вуглекислого газу в європейській системі торгівлі викидами (EU ETS) зросла до рекордних 67,55 євро за тонну в підсумку кліматичного саміту COP26.

Нагадаємо, що Європейський Союз планує вловлювати з атмосфери Землі 5 млн тонн вуглекислого газу щороку до кінця поточного десятиліття для планового досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня