Масовий мор товстолобиків біля ДніпроГЕС: риба могла бути уражена хімікатами або хворобами shutterstock

Масовий мор товстолобиків біля ДніпроГЕС: риба могла бути уражена хімікатами або хворобами

Олена Яценьо

У підприємстві наполягли на повноцінному розслідуванні загибелі риби

Понад тисяча товстолобиків, яких затягнуло в турбіни греблі ДніпроГЕС у Запоріжжі, могла бути уражена хімічними речовинами, паразитами або хворобами.

Такі можливі причини, чому риба опинилася в акваторії гідроелектростанції, назвали в пресслужбі Укргідроенерго на Facebook-сторінці.

"Саме цей вид риби (товстолоб. — Ред.) має певний ареал існування. Зокрема, воліє перебувати у верхніх і середніх шарах води. За своєю природою товстолоби уникають сильних потоків води та гідроакустичного шуму, що створюються під час роботи ГЕС. Так, на поведінку товстолоба можуть впливати різні фактори, а саме: температура води, зниження концентрації кисню у водоймі, температура повітря, хімічний склад води, наявність у тварин захворювань, наявність чи брак їжі у водоймищі у необхідній кількості", — зазначили у відомстві.

Зазначається, що на момент події, 20-21 липня, температура води в р. Дніпро становила +28 °C. Також у ніч із 20 на 21 липня були сильні опади, що могло призвести до потрапляння в р. Дніпро змивів хімічних речовин з прилеглих полів та промислових майданчиків, що, відповідно, призвело до зміни хімічного складу води у річці.

"Це могло викликати ослаблення риби, втрату нею здатності до орієнтації у просторі, що призводить до її пасивного зносу течією води до сміттєзатримуючих ґрат водозаборів ГЕС", — припустили в Укргідроенерго.

Ще одна ймовірна причина, яка могла вплинути на зміну поведінки товстолоба, — це захворювання, наприклад міксоболез.

"У хворих товстолобів затримується зростання, різко знижується їх маса і коефіцієнт вгодованості, кількість еритроцитів, лімфоцитів, вміст гемоглобіну, збільшується число моноцитів, — пояснили в компанії. — Вони стають млявими, плавають на поверхні води, підходять на приплив до берегів водойм, а взимку й ополонок, заковтують повітря, слабо або зовсім не реагують на наближення людини та інші подразники. Різко ослаблені риби залишаються на ділянках мілководдя біля берегів, втрачають координацію, опускаються на дно водойми та гинуть".

Наголошується, що Державне агентство рибного господарства в Запорізькій області має провести лабораторні дослідження загиблої риби на факт отруєння, ураження паразитами та наявність хвороб.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Запоріжжі в турбіни ГЕС потрапили 7 тонн товстолобиків. До того ж покалічена риба може перебувати на дні ріки та загрожувати забрудненням.

Читайте також
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі

В МХП назвали звинувачення щодо причетності “Вінницької птахофабрики” до загибелі риби безпідставними

Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою
Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою

Чужорідний вид добре адаптувався до умов Чорного моря

Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині
Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині

На ділянці де стався мор вміст розчинного кисню був нижче норми у 1,3 рази