Львів'ян закликають подарувати садовим відходам друге життя shutterstock

Львів'ян закликають подарувати садовим відходам друге життя

Людмила Гончаренко

 Мешканців закликають не палити опале листя, а здавати його на компостування

ЛКП "Зелене місто" закликає львів'ян бути свідомими та правильно утилізовувати опале листя, гілля та сухі залишки рослинності без шкоди довкіллю. Про це повідомляється на Facebook-сторінці компанії.

Мешканцям міста пропонують завітати на міську станцію компостування органічних відходів, що на вул. Пластовій, 13. На станції опале листя, гілля, сухі залишки рослинності, городини тощо переробляють методом компостування. У результаті ці відходи, у поєднанні з харчовими та біопрепаратами, перетворюються на компост. Готовий продукт можна використовувати як підживлення для рослин. Таким чином кожен може не лише подбати про здоров'я своє і близьких, зберегти екологію, а й подарувати садовим відходам друге життя.

Зазначається, що при згорянні 1 тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять: пил, оксиди азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовин. Також спалювання листя призводить до руйнування ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми тощо. 

Компанія також повідомляє, що у вересні на компостування надійшло 642 тонни органіки. З цієї кількості 362 тонни становлять харчові відходи, з них зібрані від бізнесу – 117 тонн, і рекордна кількість від населення – 245 тонн. Також на переробку надійшло 280 тонн садових відходів, з них 90 тонн – опале листя. Разом із тим на локаціях, де сортують органіку зростає кількість спеціальних контейнерів. Наразі їх налічується 1252 шт.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про те, чому спалювати опале листя категорично не можна.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту