Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу" shutterstock

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Катерина Бєлоусова

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом

В лісах Житомирщини встановили 72 камери відеоспостереження системи відеонагляду "Око лісу", для швидкого виявлення та ліквідації лісових пожеж.

Інформація про появу загорянь, координати пожежі та найкоротший маршрут буде передаватися в черговий диспетчерський пункт та на мобільні телефони інженерно-технічних працівників, повідомляє голова екокомітету Олег Бондаренко у Facebook.

Він пояснив, що система функціонує наступним чином: в  кожному лісництві черговий через монітор бачить всю територію лісництва, а на центральному пульті лісгоспу ще один оператор слідкує вже за територією усього лісгоспу. Якщо якесь загоряння пропустить один диспетчер – його обов'язково побачить другий. А оператор  на рівні управління бачить усі ліси області.

Окрім того, "Око лісу" дає можливість вести відеоспостереження в будь-якому місці з мобільного телефону, чи з іншого пристрою, при підключенні до мережі Інтернет.

“Таким чином  лісові масиви Житомирської області перебувають під потрійним наглядом”, – зазначив Бондаренко.

Систему представили під час засідання колегії 28 та 29 вересня, де основною темою обговорення були напрями роботи та розвиток лісового господарства України, зокрема й в умовах воєнного стану.

Лісова галузь має велике стратегічне значення для розвитку держави, особливо в умовах війни. Українські лісівники протягом цих місяців продовжують працювати та адаптуватись до нових реалій”, – написав він.

На засіданні також обговорили питання опалювального сезону та шляхи його забезпечення, зокрема через запуск інтернет-магазину "ДроваЄ".

Бондаренко також розповів, що відтворення лісів та збереження лісових культур може бути реалізовано тільки шляхом забезпечення якісного лісопосадочного матеріалу.

facebook.com/bondarenko.oleg.volodymyrovych

Так у Гладковицькому лісництві Житомирщини відкрили селекційно-насіннєвий центр повного циклу.

“Це перший такий центр в області та четвертий, з тих, що наразі працюють в Україні, – розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у Facebook. – Попри війну ми продовжуємо виконувати програму Президента “Зелена країна” – там, де маємо можливість. Вже стартувала осіння лісокультурна висадка. Плануємо цього року відкрити аналогічні лісонасіннєві заводи у регіонах, де не ведуться активні бойові дії.”

Він розповів, що центр вироблятиме 5 мільйонів сіянців хвойних порід із закритою кореневою системою на рік. Ця технологія дозволяє продовжити період, коли погодні умови дозволяють садити ліс.

Адже ліси Житомирщини суттєво постраждали не тільки під час війни. Так у 2020 область охопили масштабні лісові пожежі, а ліквідація їхніх наслідків триватиме десятки років.

facebook.com/ruslan.strelets

Нагадаємо, в Україні розпочалася осіння кампанія з висадки лісів, під час якої будуть активно застосовувати сіянці з закритою кореневою системою з селекційно-насіннєвих центрів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні територіальні громади протягом двох місяців повернули в лісовий фонд країні 11,4 тисячі гектар самосійних, тобто природних, лісів.

Читайте також
На Житомирщині підприємство має сплатити 840 тис. грн за забруднення довкілля
На Житомирщині підприємство має сплатити 840 тис. грн за забруднення довкілля

Комунальне підприємство протягом тривалого часу систематично забруднювало довкілля

У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури