В Україні розпочалася осіння висадка лісів shutterstock

В Україні розпочалася осіння висадка лісів

Катерина Бєлоусова

Попри війну, триває черговий етап програми "Зелена країна"

В Україні розпочалася осіння кампанія з висадки лісів, під час якої будуть активно застосовувати сіянці з закритою кореневою системою з селекційно-насіннєвих центрів Львівської, Хмельницької та Тернопільської областей.

Ці сіянці, як показали результати пілотних висадок, мають значно вищу приживлюваність та приріст, повідомляє голова Держлісагентства Юрій Болоховець у Facebook.

“Тому збираємося максимально масштабувати технологію, яка довела свою ефективність”, – зазначив Болоховець.

У цих трьох селекційних центрах працюють лінії з висіву насіння, їхнє виробництво розширюється і доповнюється полями дорощування. 

Також планується незабаром відкрити ще один такий центр на Житомирщині. 

У 2022 році планують відкрити заводи на Волині, Івано-Франківщині, Кіровоградщині і Закарпатті та розширити лінію на Хмельниччині. А на 2023 рік заплановано будівництво заводів на Київщині, Сумщині і Чернігівщині та розширення лінії у Тернопільській області.

“Для завершення програми будівництва центрів потрібні інвестиції, тому покладаємо надії на утворення ДП "Ліси України", що значно збільшить наші можливості з залучення фінансування та спростить процедуру перерозподілу коштів”, – розповів Болоховець.

Він також додав, що в Україні планують нарощувати частку сіянців із закритою кореневою системою (ЗКС) до 20-25% від загального обсягу висадки, що відповідає практиці Польщі та Німеччини.

Болоховець пояснив, що основна перевага сіянців із закритою кореневою системою – збільшення часового проміжку для висадки, що суттєво розширює можливості лісогосподарських підприємств при плануванні посадкових кампаній. Сіянці ЗКС швидше розвиваються, що скорочує витрати на догляд за насадженнями до того, як утвориться повноцінний ліс.

“На жаль, у цьому році вже не отримаємо посадковий матеріал із Лиману на Донеччині, де наразі точаться запеклі бої. В минулому році в Лиманському лісгоспі ми відкрили перший на східній Україні насіннєвий-селекційний центр із вирощування сіянців із ЗКС. Планували відродити постраждалі від пожеж лісництва Донеччини та Луганщини вже сучасним, спеціально адаптованим посадковим матеріалом”, – розповів Болоховець.

Він також додав, що проєкт реалізували в рекордні терміни. А після початку повномасштабного вторгнення вдалося евакуювати з заводу найбільш цінне обладнання – шведську автоматизовану висівну лінію. 

Болоховець припустив, що центр у Лимані після перемоги доведеться відбудовувати “з нуля”.

Він також зазначив, що наразі, попри війну, триває черговий етап програми президента України Володимира Зеленського "Зелена країна".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, навесні 2022 року за три тижні лісокультурної кампанії в Україні висадили 65,8 мільйона дерев.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік