Липень 2023 року визнали найспекотнішим в історії спостережень shutterstock

Липень 2023 року визнали найспекотнішим в історії спостережень

Валентина Гембарська

Рекордно спекотний липень продовжив тенденцію глобального потепління

Науковці Інституту космічних досліджень ім. Годдарда (GISS) NASA у Нью-Йорку визнали цьогорічний липень найспекотнішим за всю історію спостережень.

Про це сказано у статті на сайті NASA.

Зазначається, що особливо спекотно було в країнах Південної та Північної Америки, Північної Африки та Антарктичного півострова, де температура була вищою за середні показники на 4°C.

Загалом липень 2023 року був на 0,24 градуси за Цельсієм теплішим, ніж будь-який інший липень, а також на 1,18 градуси  теплішим, ніж середні липневі показники між 1951 і 1980 роками.

"Дані NASA підтвердили те, що відчули мільярди людей по всьому світу: температура в липні зробила його найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень. У кожному куточку країни американці прямо зараз не з чуток відчувають наслідки кліматичної кризи, підкреслюючи актуальність історичного кліматичного порядку денного президента Байдена", – прокоментував глава NASA Білл Нельсон.

У NASA підкреслили, що рекордно спекотний липень продовжив тенденцію глобального потепління. За даними NASA, п'ять найбільш спекотних липнів з 1880 року припали на останні п'ять років.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на початку серпня служба кліматичних змін ЄС Copernicus зафіксувала новий рекорд середньодобової глобальної температури поверхні моря — 20,96°C. Океани вбирають тепло від зміни клімату, що має катастрофічні наслідки для здоров’я планети. Частота хвиль морської спеки подвоїлася з 1982 по 2016 роки, а з 1980-х років стала інтенсивнішою та довшою.

Читайте також
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список

Перша у ньому Субак – балійська система підведення води до рисових полів 

Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління
Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління

Коралові рифи захищають берегові лінії від ерозії, є домом для тисяч видів риб і важливим джерелом доходів від туризму в багатьох країнах

Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні