Світовий океан нагрівся до нового історичного рекорду

Світовий океан нагрівся до нового історичного рекорду

Катерина Бєлоусова

Частота хвиль морської спеки подвоїлася з 1982 по 2016 роки, а з 1980-х років стала інтенсивнішою та довшою.

На початку серпня служба кліматичних змін ЄС Copernicus зафіксувала новий рекорд середньодобової глобальної температури поверхні моря (20,96°C).

Океани вбирають тепло від зміни клімату, що має катастрофічні наслідки для здоров’я планети, повідомляє BBC.

Зазначається, що така температура є набагато вищою за середню для цієї пори року. Тепліші води поглинають меншу кількість вуглецю, тобто більше парникових газів залишатиметься в атмосфері. Окрім того, це може прискорити танення льодовиків, отже і підвищити рівень моря.

Науковці стверджують, що океанічна спека негативно вплине на живих істот. Рибам та китам доведеться шукати більш прохолодні води, акули та інші хижаки ставатимуть більш агресивними, а багато коралів поблизу Флориди вже загинула.

За їхніми словами кліматичні зміни роблять моря теплішими, оскільки вони поглинають більшу частину тепла від викидів парникових газів.

"Чим більше ми спалюємо викопного палива, тим більше надлишкового тепла буде відводитися океанами, а це означає, що тим більше буде потрібно часу, щоб стабілізувати їх", — пояснила докторка Саманта Берджесс зі Служби зміни клімату Copernicus.

Зазначається, що новий рекорд середньої температури перевищив один із встановлених у 2016 році, коли кліматичне явище Ель-Ніньо було найбільш потужним. У 2023 році явище почалося знову, але воно ще не набрало “повну силу”.

Очікується, що температура буде збільшуватися протягом найближчих місяців. Температурний рекорд був побитий після серії хвиль морської спеки цього року, зокрема у Великій Британії, Північній Атлантиці, Середземному морі та Мексиканській затоці.

За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, частота хвиль морської спеки подвоїлася з 1982 по 2016 роки, а з 1980-х років стала інтенсивнішою та довшою.

Нагадаємо, дослідження вчених із Копенгагену показало, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC), тобто система океанічних течій, до якої входить Гольфстрім, зупиниться між 2025 і 2095 роками, з більшою ймовірністю у 2050-х роках.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, земний спостерігач NASA Landsat зафіксував, що з середини червня до кінця липня сніговий покрив Гренландії зменшився на 50%.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень