lifecell встановив сонячні панелі на одній з базових станцій півдня України

lifecell встановив сонячні панелі на одній з базових станцій півдня України

Катерина Бєлоусова

Під час війни забезпечення обладнання автономним живленням стало надважливим

Мобільний оператор lifecell розпочав пілотний проєкт з живлення базових станцій з сонячних панелей загальною площею 84 м2, що виробляють до 16 кВт енергії.

Обладнання підключили на одному з технологічних майданчиків на півдні України, що забезпечує звʼязок для понад 2000 людей в чотирьох населених пунктах, йдеться в пресрелізі lifecell.

Проєкт тестують вже кілька тижнів на тих ділянках, де доступ до електромереж може бути ускладнений. 

“Першочергове завдання оператора під час війни – забезпечити безперервне надання послуг зв’язку абонентам, тому використання альтернативних джерел живлення допоможе підтримувати роботу обладнання, навіть якщо електромережі буде пошкоджено”, – зазначили в повідомленні.

В пресслужбі розповіли, що сонячні батареї генерують постійний струм напругою 48 В, який подається на обладнання базової станції. Кількість і потужність сонячних панелей розраховані таким чином, щоб забезпечувати цілодобову роботу обладнання, попри сезонність та кількість сонячного світла. 

СЕС можуть працювати при температурі від -20 до +40 С і не потребують спеціального обслуговування. Вони також заряджають акумулятори, яких вистачить на 36 годин автономної роботи. 

В пресслужбі зазначили, що тестування триватиме протягом року, щоб фахівці оператора змогли оцінити ефективність сонячних панелей у різні сезони та при різній погоді.

“Ідея використовувати сонячну енергію для живлення базових станцій виникла в lifecell ще до війни, адже такий вид енергії має низку переваг – як то відновлюваність та екологічність, висока технологічність процесів при простоті експлуатації та економія витрат у довгостроковій перспективі”, – йдеться в пресрелізі. 

В повідомленні зазначили, що компанія планувала використовувати альтернативні джерела енергії в місцевості, де існують труднощі з підключенням до електромереж. Однак під час війни, коли російські війська намагаються зруйнувати критичну інфраструктуру, забезпечення обладнання автономним живленням стало надважливим. 

lifecell планує масштабувати використання сонячних панелей для резервного живлення базових станцій, якщо пілотний проєкт буде успішним. Це стане екологічною альтернативою дизельним генераторам на об’єктах, де є проблеми з традиційним живленням.

Нагадаємо, у Тернополі відкрили першу в Україні сонячну енергетичну систему SmartFlower, що схожа на квітку соняха, яка здатна до інтелектуального відстеження сонця, виробляючи до 40% більше енергії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, виробники сонячної електроенергії закликали українців якомога швидше встановлювати сонячні панелі, адже світові інвестиції в СЕС будуть тільки зростати. Вони назвали 3 причини, чому варто долучитися до розвитку сонячної генерації.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів