У Тернополі встановили першу в Україні СЕС–“квітку” SmartFlower. Фото ternopilcity.gov.ua

У Тернополі встановили першу в Україні СЕС–“квітку” SmartFlower. Фото

Катерина Бєлоусова

Подібні СЕС будуть встановлювати у комунальних закладах та установах Тернополя

У Тернополі відкрили першу в Україні сонячну енергетичну систему SmartFlower, що схожа на квітку соняха, яка здатна до інтелектуального відстеження сонця, виробляючи до 40% більше енергії.

Потужність такої СЕС сягає 2,5 кВт, що дозволить отримати 4000-6200 кіловат енергії на рік, залежно від погодних умов, повідомляє Тернопільська міська рада.

Щодня під час заходу сонця Smartflower автоматично складатиметься й очищатиметься, щоб підтримувати максимальне використання сонячної енергії. "Розумна квітка" уже стала популярною в країнах Європи і США.

Реалізація проєкту у сфері зеленої енергетики відбулася завдяки співпраці ТОВ "Енерджі Інжинірингова компанія" з австрійсько-американською компанією "Smart Flower Solar" у сфері альтернативної енергетики.

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що під час війни, дуже важливим є забезпечення нормального розвитку економіки країни, а також впровадження енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел енергії. 

“Впродовж останніх років ми живемо в умовах енергетичної війни з росією, і щороку в нас виникає питання щодо енергозаміщення та виробництво електроенергії з альтернативних джерел. А наразі це уже є вимогою сьогодення, адже завдяки таким сучасним інноваційним технологіям як "Smart Flower", ми маємо змогу забезпечити енергетичну незалежність від російського агресора, а це напряму торкається питання національної безпеки України”, – наголосив Надал.

Він також додав, що подібні установки у Тернополі будуть встановлювати у комунальних закладах та установах, а також міська рада максимально піде назустріч тим підприємцям, які виявлятимуть бажання втілювати подібні проєкти в життя.

ternopilcity.gov.ua ternopilcity.gov.ua

Окрім того, в рамках відкриття СЕС SmartFlower, відбулася також презентація "Інвестиції в альтернативні джерела енергетики в Тернопільському регіоні".

Нагадаємо, виробники сонячної електроенергії закликали українців якомога швидше встановлювати сонячні панелі, адже світові інвестиції в СЕС будуть тільки зростати.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українські експерти вважають, що зростання генерації чистої енергії може значно посилити енергонезалежність країни та сприятиме впровадженню “Зеленого” курсу.

Читайте також
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів

На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання