Кулеба заявив, що розвиток "зеленої" енергетики неможливо зупинити mfa.gov.ua

Кулеба заявив, що розвиток "зеленої" енергетики неможливо зупинити

Олекса Франко

"Зелена" енергетика відкриє нові можливості для України, зазначив міністр

“Зелений” перехід економік є історичною даністю, тож попри спроби виробників нафти та газу зберегти статус-кво розвиток відновлювальної енергетики неможливо зупинити.

У цьому переконаний міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, про що він заявив на панельній дискусії в межах Анталійського дипломатичного форуму. За його словами, розвиток "зеленої" енергетики відкриє нові можливості для України, передає пресслужба МЗС.

“Для України розвиток альтернативних джерел енергії, особливо відновлюваних, несе велике полегшення та відкриває нові можливості. Ще десять років тому частка сонячної та вітрової генерації в нашій економіці була майже непомітною. Нині це важливий елемент енергобалансу України”, – зазначив він.

Також міністр нагадав, що Євросоюз у своїй енергетичній стратегії визначив Україну пріоритетним партнером у постачанні "зеленого" водню на ринок ЄС, і запевнив, що Україна цілеспрямовано працює над підготовкою до його експорту.

Окрім того, Кулеба приділив увагу загрозам Північного потоку 2, який підриває енергетичну безпеку Європи та порушує європейські принципи диверсифікації ринку енергоносіїв. Він зауважив, що єдина мета російського проєкту – обійти Україну з політичних міркувань, адже з економічного та стратегічного погляду газ має постачатися з Росії до Євросоюзу саме через територію України: "Україна завжди була і залишається надійним транзитером газу", – наголосив очільник МЗС.

Насамкінець міністр виділив роль України та Туреччини у Чорноморському регіоні: "Чорне море нині сповнене загроз внаслідок тимчасової окупації Криму Росією. Але Україна з Туреччиною є двома географічно найбільшими стабілізуючими силами у Чорноморському регіоні. У нас відмінна співпраця практично на всіх напрямах. Енергетика – один із них".

Нагадаємо, що 15 червня 2021 року Українська вітроенергетична асоціація та Турецька асоціація з офшорної вітроенергетики провели спільний міжнародний вебінар “Офшорні вітроелектростанції в Чорному морі: Туреччина та Україна”.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Міністерство енергетики України приєдналося до Європейського альянсу з чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance).

Читайте також
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Програма RES допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з інших програм

Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу
Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу

До кінця 2024 року потрібно реалізувати проєкти з виробництва біометану

Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію
Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Запуск механізму гарантій походження енергії дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни

Литва допоможе Україні виробляти тепло з біоенергетики
Литва допоможе Україні виробляти тепло з біоенергетики

Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетики