Кабмін звинуватили в колапсі ринку небезпечних відходів

Кабмін звинуватили в колапсі ринку небезпечних відходів

Катерина Бєлоусова

Відсутність ліцензій створює ризик монополізації ринку небезпечних відходів

В Україні через невідповідність дій Кабінету міністрів вимогам закону №2320-IX "Про управління відходами" наразі немає жодної ліцензованої компанії з утилізації небезпечних відходів, а бізнес не може утилізувати такий тип відходів законним шляхом. 

Колапс ринку небезпечних відходів створює ризик ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації, підвищення рівня пожежної небезпеки та збільшення кількості нелегальних звалищ з такими відходами, йдеться в пресрелізі народної депутатки з фракції "Слуга народу" та заступниці голови парламентського екологічного комітету Олени Криворучкіної.

Зазначається, що закон "Про управління відходами", який набрав чинності 9 липня 2023, передбачає отримання нових ліцензій на поводження з небезпечними відходами протягом шести місяців, тобто до 9 січня 2024 року. 

Однак постанову "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами" Кабмін схвалив лише 5 грудня, тобто з порушенням терміну майже на 5 місяців. Компанії мали лише 1 місяць та 4 дні на отримання ліцензій, хоча такий строк має становити щонайменше 2 місяці.

"Кричуще порушення Кабміном термінів розроблення підзаконних актів для нормативного врегулювання управління небезпечними відходами призвело до колапсу на цьому ринку. Сьогодні в Україні немає жодної ліцензованої компанії, яка має права надавати такі послуги", – підкреслила Криворучкіна. 

Вона пояснила, що така ситуація несе в собі комплекс ризиків, зокрема: 

  • ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації внаслідок необхідності складування медичних відходів. Наприклад, частини тіл може утилізувати єдине в Україні підприємство “Київський крематорій”, яке також не має необхідної ліцензії, а певні медичні відходи не можуть зберігатися більш ніж одну добу;
  • підвищення рівня пожежної небезпеки через накопичення відпрацьованих паливо-мастильних матеріалів;
  • збільшення кількості несанкціонованих звалищ небезпечних відходів через те, що бізнес не має можливості зберігати певні відходи довгий термін.

Криворучкіна додала, що така ситуація на ринку створює ризик його монополізації.

На засіданні екокомітету нардепи вирішили звернутися до Офісу Генерального прокурора, Національної поліції, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та Державної екологічної інспекції для з’ясування всіх деталей цієї ситуації.

Варто зазначити, що на засіданні також порушили питання відповідальності за такі штучні перешкоди у роботі ринку небезпечних відходів та його колапс. Також в екоспільноті побоюються розвитку корупції у галузі.

Окрім того, представники Міндовкілля заявили, що планують вирішити цю критичну ситуацію лише завдяки посиленій роботі щодо передліцензійної перевірки та видачі ліцензій.

Нагадаємо, Європейська бізнес асоціація закликала уряд терміново вжити заходи для відновлення роботи компаній у галузі управління небезпечними відходами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у грудні Асоціація професіоналів довкілля (PAEW) закликала владу уникнути колапсу на ринку небезпечних відходів, який станеться вже на початку 2024 року через неможливість оформити ліцензії.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200