Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років shutterstock

Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Єлизавета Волкотруб

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

Країни Великої сімки (G7) планують підписати угоду про припинення використання вугілля для виробництва електроенергії до 2035 року.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що країни G7 повинні закрити свої вугільні електростанції у першій половині 2030-х років. Проте, їм надається можливість обрати конкретну дату, яка відповідає обмеженню підвищення глобальної температури на 1,5°C.

Це дає змогу для маневрів Берліну та Токіо, чиї вугільні електростанції виробляють більше однієї чверті загальної електроенергії.

Повідомляється, що Німеччина вже законодавчо закріпила закриття вугільних електростанцій до 2038 року, тоді як Японія ще не визначилась.

Міністр Великої Британії з питань енергетичної безпеки та стратегії нульових викидів Net Zero Ендрю Боуї підтвердив цю новину в інтерв'ю Class CNBC.

"Ми відмовимося від вугілля в першій половині 2030 року", – заявив міністр.

Угода про відмову від вугілля стане великим кроком у напрямку, визначеному минулорічним кліматичним самітом Організації Об’єднаних Націй COP28 щодо поступової відмови від викопного палива, серед яких вугілля є найбільшим забруднювачем.

"Це ще один цвях у труну для вугілля. Шлях до поступової відмови від вугільної енергетики був довгим: минуло більше семи років з того часу, як Британія, Франція, Італія та Канада взяли на себе зобов'язання поступово відмовитися від вугільної енергетики, тому приємно бачити, що Сполучені Штати і, особливо, Японія нарешті більш чітко висловили свої наміри", – зазначив директор програми Ember Global Insights Дейв Джонс.

Нагадаємо, у 2023 році міністри охорони навколишнього середовища 27 країн ЄС погодили спільну позицію для міжнародної кліматичної конференції ООН ​​COP28 з помʼякшеними цілями щодо скорочення викидів та відмови від викопного палива.

На кліматичній конференції COP28 ОАЕ представили пом’якшений проєкт фінальної угоди, яка не передбачає поступову відмову від викопного палива.

Учасники кліматичної конференції COP28 підписали історичну угоду, яка вперше зобов’язала світ відмовитися від усіх видів викопного палива.

Фахівці Economic Laws Practice назвали основні висновки та наслідки кліматичної конференції COP28 які мають сприяти більш рішучим кліматичним діям, адже світ не знаходиться на шляху обмеження глобального потепління навіть на рівні 2°C.

Читайте також
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року

COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди
COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди

Проєкт угоди не зможе допомогти обмежити глобальне потепління на рівні 1,5°C