На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Катерина Бєлоусова

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

Учасники кліматичної конференції COP28 підписали історичну угоду, яка вперше зобов’язала світ відмовитися від усіх видів викопного палива. 

Таке рішення є важливим маркером у глобальному напрямку руху до низьковуглецевої енергетичної системи, повідомляє TIME.

Зазначається, що фінальна угода також передбачає потроєння використання відновлюваних джерел енергії та подвоєння рівня підвищення ефективності до 2030 року. Також на COP28 домовилися про створення фонду з подолання втрат і шкоди від зміни клімату.

В матеріалі підкреслили, що фінальну угоду привітали представники США та ЄС. Домовленості блокували країни ОПЕК, зокрема Саудівська Аравія та росія.

“Угода закликає країни швидко відвести енергетичні системи від викопного палива справедливим і впорядкованим способом, кваліфікація, яка допомогла переконати скептиків. Згідно з угодою, країни також мають зробити свій внесок у глобальні перехідні зусилля, замість того, щоб бути прямо змушеними зробити цей зсув самостійно”, – розповіли у TIME.

Зазначається, що хоча угода не містить положень щодо поступового припинення використання викопного палива, вона відкриває нові можливості. Адже на жодному попередньому саміті не ухвалювали відмову від нафти та газу. Тепер швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди.

Окрім того, на конференції 50 нафтогазових компаній домовилися про скорочення викидів потужного парникового газу метану від власних операцій до 2030 року майже до нуля.

В матеріалі додали, що на COP26 у Глазго світ домовився про поступову відмову від вугілля. Однак протягом двох років його споживання продовжує зростати. Вірогідність обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C стає все меншою. Проте угода COP28 є важливим маркером у глобальному напрямку руху до низьковуглецевої енергетичної системи.

За словами представниці Німеччини Дженніфер Морган, угода COP28 надішле інвесторам сигнал про майбутнє енергетичних ринків.

Учасниця конференції від Самоа Анна Расмуссен попередила, що пункт про відмову від викопного палива зосереджується виключно на енергетичних системах, а не на економіці в цілому. На її думку, пункт про уловлювання та зберігання вуглецю є кроком назад і може дозволити країнам продовжувати спалювати вуглеводні. Також країни можуть сприйняти положення про перехідні види палива як підтримку довгострокового використання природного газу. 

Варто зазначити, що аналітики BloombergNEF оцінили успішність COP28 на 3,8 із 10, що на 2,2 бала нижче загальної оцінки конференції в Глазго у 2021 році. Адже навіть якщо всі поточні обіцянки будуть виконані, країни все ще не на шляху до обмеження потепління до 1,5°C або навіть 2°C. Наразі планета перебуває на шляху до потепління на 2,1–2,8°C, однак без цих зусиль потепління сягнуло б 4°C.

bloomberg.com

Нагадаємо, міжнародну кліматичну конференцію COP28, яка мала завершитися у вівторок, 12 грудня, продовжили, адже учасники не змогли погодити підсумкову заяву.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міжнародне енергетичне агентство попередило, що даних обіцянок на кліматичній конференції COP28 недостатньо для обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C, навіть якщо їх виконають.

Читайте також
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року

COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди
COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди

Проєкт угоди не зможе допомогти обмежити глобальне потепління на рівні 1,5°C

Учасники COP28 не змогли домовитися про відмову від викопного палива
Учасники COP28 не змогли домовитися про відмову від викопного палива

Відмову від викопного палива підтримувала коаліція з понад 100 країн