В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

Фахівці Economic Laws Practice назвали основні висновки та наслідки кліматичної конференції COP28 які мають сприяти більш рішучим кліматичним діям, адже світ не знаходиться на шляху обмеження глобального потепління навіть на рівні 2°C.

На COP28 вперше “підбили підсумки” виконання Паризької угоди, щоб скоригувати глобальний зелений перехід, повідомляє ELP.

В матеріалі зазначили, що COP28 обʼєднав 65 000 учасників, що на 80% більше ніж у 2022 році. Це показує систематичне зростання важливості саміту з кожним роком. Також В конференції взяли активну участь представники бізнесу, зокрема нафтових компаній, банків тощо  

Основні результати COP28:

  • Кліматичне фінансування

В аналізі підкреслили, зо кліматичне фінансування посіло центральне місце на COP28. На початку конференції ухвалили рішення про створення Фонду втрат і збитків, який покликаний забезпечити фінансову допомогу країнам, що розвиваються, і найменш розвиненим країнам, від кліматичних катастроф. Сторони також прийняли "Декларацію про глобальні кліматичні фінансові рамки". Документ містить низку необов'язкових зобов'язань щодо кліматичного фінансування і закликає інвестувати $5-7 трильйонів в екологізацію світової економіки щороку.

Автори розповіли, що під час COP28 також було мобілізовано близько $83 мільярдів на різні цілі з низки джерел, зокрема на: 

  • досліджень у галузі сталого та низьковуглецевого сільського господарства;
  • скорочення викидів метану;
  • досліджень впливу зміни клімату на здоров'я;
  • інвестиції в зелені технології тощо.

bbc.com

  • Поетапна відмова від викопного палива

“Безсумнівно, одним з найбільших результатів COP28 є включення формулювання про поступову відмову від викопного палива у "справедливий" та "рівноправний" спосіб”, – наголосили аналітики.

Зазначається, що угода також передбачає поступову відмову від неефективних субсидій на викопне паливо, тобто субсидій, які не вирішують проблеми енергетичної бідності або перехідного періоду. Однак, формулювання не встановлює жодних часових рамок для відмови. Таке рішення розкритикували представники  країн, що розвиваються, та найменш розвинених країн.

  • Відновлювана енергетика

У звіті підкреслили, що на COP28 прийняли угоду щодо потроєння глобального потенціалу відновлюваної енергетики та одночасного подвоєння середньорічних темпів підвищення енергоефективності у світі до 2030. Ці заходи отримали широку підтримку та високу оцінку і потенційно можуть допомогти уникнути 7 мільярдів тонн викидів парникових газів. 

“Однак, враховуючи, що ця мета пов'язана з потроєнням глобальних потужностей, незрозуміло, як це буде реалізовано, і як це зобов'язання буде розподілено між сторонами”, – зазначили в ELP, додавши, що Індія утрималася від підписання цього зобов'язання.

  • Скорочення викидів метану

Зазначається, що на COP28 уклали конкретне зобов'язання щодо суттєвого скорочення викидів метану та інших не вуглецевих викидів до 2030 року. Країни також продовжують приймати Глобальне Метанове зобов'язання, започатковане на COP26 для скорочення глобальних викидів метану на 30% до 2030 року. Угоду також доповнила Хартія декарбонізації нафтогазового сектору, учасники якої зобов'язалися досягти нульових викидів метану до 2030 року.

  • Глобальний альянс річкових міст, який очолила Індія

В матеріалі підкреслили, що Індія започаткувала Глобальний альянс річкових міст ("GRCA"). Альянс, що охоплює понад 275 міст світу та 11 країн, які співпрацюватимуть для розвитку прирічкових міст та збереження здоров'я річок.

Нагадаємо, учасники кліматичної конференції COP28 підписали історичну угоду, яка вперше зобов’язала світ відмовитися від усіх видів викопного палива. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міжнародне енергетичне агентство попередило, що даних обіцянок на кліматичній конференції COP28 недостатньо для обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C, навіть якщо їх виконають.

Читайте також
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року

COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди
COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди

Проєкт угоди не зможе допомогти обмежити глобальне потепління на рівні 1,5°C

Учасники COP28 не змогли домовитися про відмову від викопного палива
Учасники COP28 не змогли домовитися про відмову від викопного палива

Відмову від викопного палива підтримувала коаліція з понад 100 країн