Контроль за зеленим відновленням України пропонують віддати віцепрем’єр-міністру shutterstock

Контроль за зеленим відновленням України пропонують віддати віцепрем’єр-міністру

Катерина Бєлоусова

Україна потребує фундаментальної зміни своєї економічної моделі

Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни запропонувала Україні включити до повноважень чинного віцепрем'єр-міністра кліматичну політику та зелене відновлення, а також забезпечити необхідний для цього спеціалізований персонал.

Експерти пропонують визначити високопосадовця, який буде відповідати за зелене відновлення та відбудову, йдеться в Екологічному договорі для України (Environmental Compact).

Наразі посаду віцепрем'єр-міністра обіймає Юлія Свириденко, яка також є міністеркою економіки.

Окрім того, в договорі пропонують і альтернативні рішення, а саме створити нову посаду з питань кліматичної політики та зеленої відбудови, що матиме рівень посади віцепрем'єр-міністра.

Зазначається, що це необхідно для узгодженого планування та реалізація пріоритетів уряду щодо:

  • забезпечення
енерго- та ресурсоефективне відновлення та реконструкції;
  • зменшення використання викопного палива;
  • забезпечення принципу "не завдавати значної шкоди навколишньому середовищу";
  • активного залучення незалежних довкіллєвих експертів
та інституції, зокрема від громадянського суспільства та міжнародних організацій.

“Здорова, дружня до клімату та довкілля Україна потребуватиме значних змін у багатьох секторах економіки, так само як це роблять інші країни світу.
 Багато з цих структурних інвестицій і реформ необхідно буде вирішувати і, принаймні на початковому етапі, запускати навіть в умовах війни”, – йдеться у документі.

Зазначається, що для сталого розвитку України критично важливо, щоб країна та її партнери розглядали повоєнне відновлення одночасно з вимогами щодо екологізації економіки. Україна потребуватиме фундаментальної зміни своєї економічної моделі, а саме переходу від низької енергоефективності, високого рівня забруднення та викидів парникових газів.

У документі підкреслили, що ці пріорітети підтверджує і Єврокомісія. Україну закликають скористатися імпульсом від вступу до ЄС, щоб здійснити цей критичний перехід до екологічно сталої економічної моделі.
Політичному сектору та бізнесу знадобляться ресурси для модернізації та адоптації, тому необхідно забезпечити чітку відповідальність та сильне лідерство з боку уряду.

“Якщо все буде зроблено належним чином, це забезпечить впевненість, необхідну для залучення інвесторів”, – йдеться у договорі.

Варто зазначити, що у договорі не пропонують посилити позицію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та передати відомству контроль за зеленою відбудовою. Це може бути повʼязано з тим, що міністерство, попри амбітні заяви та плани, часто критикують за відсутність політичної волі та прозорості, а також провал реформ.

Нагадаємо, Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни розробила та презентувала Екологічний договір для України (Environmental Compact), який є дорожньою картою для притягнення росії до відповідальності та відновлення довкілля. Документ має 30 рекомендацій для України та 20 для світової спільноти.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Експерти оцінили роботу міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця у 2023 році на 4 за десятибальною шкалою, зокрема через відсутність прозорості та підзвітності роботи міністерства.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел