Компанія з Великої Британії замінила ВДЕ на нафту після отримання “зеленого” кредиту shutterstock

Компанія з Великої Британії замінила ВДЕ на нафту після отримання “зеленого” кредиту

Катерина Бєлоусова

Принаймні в одному випадку урядова схема гарантій розвитку експорту в перехідний період сприяла грінвошингу

У Великій Британії міжнародна інжинірингова компанія Wood Group розширила свій нафтогазовий бізнес і скоротила ВДЕ-проєкти після отримання урядового кредиту на “зелений” перехід на близько $536 мільйонів.

Екологічна спільнота обурилася таким грінвошингом та звинуватила урядову схему у зловживаннях для компаній-забруднювачів, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що Wood збільшив свій нафтогазовий бізнес на 17%, що дозволило збільшити прибутки до понад $3 млрд, порівняно з $2,6 млрд у 2021 році. Окрім того, компанія скоротила розмір своїх бізнес-підрозділів, які займаються відновлюваними джерелами енергії, воднем та вловлюванням вуглецю, на 35%. Також компанія оголосила про продаж консалтингового підрозділу з охорони навколишнього середовища канадській компанії WSP Global за $1,8 мільярда.

В матеріалі розповіли, що це п’ятирічна позика, яка була першою у своєму роді та була розроблена, щоб допомогти Wood відмовитися від викопного палива. Її оголосила тодішня секретарка з міжнародної торгівлі Ліз Трасс у серпні 2021 року.

В Guardian наголосили, що після отримання позики Wood оголосив про 20 великих контрактів на роботи з нафтової, газової та нафтохімічної інфраструктури.

"Це демонструє, що принаймні в одному випадку урядова схема гарантій розвитку експорту в перехідний період сприяла грінвошингу. Не повинно бути можливості для компанії отримати кредит на "зелений" перехід, а потім подвоїти розширення свого бізнесу, пов'язаного з викопними видами палива”, – сказав представник організації Fossil Free London Робін Уелл.

Зазначається, що кредит був гарантований урядовим кредитним агентством UK Export Finance (UKEF), яке в серпні 2021 року заявило, що Wood зобов’язався збільшити свій кейс чистого зростання та значно скоротити викиди парникових газів протягом п’яти років.

В матеріалі підкреслили, що за умовами UKEF, для того, щоб мати право на позику, компанія повинна продемонструвати, що вона активно відходить від викопного палива, і, якщо не досягає конкретних екологічних цілей, вона повинна буде сплатити підвищену процентну ставку за кредитом.

Нагадаємо, нафтовий гігант Exxon Mobil значно скоротив підтримку біотехнологічної компанії Viridos, яка з 2009 року працювала над виробництвом біопалива з водоростей та досягла значних успіхів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, анонімне опитування Харріса для Google Cloud показали, що 58% генеральних директорів у всьому світі та 68% у США заявили, що їхні компанії винні у грінвошингу.

Читайте також
Грінвошинг чи подолання кризи: у світі зʼявилися “пластикові сертифікати”
Грінвошинг чи подолання кризи: у світі зʼявилися “пластикові сертифікати”

З 32 досліджених компенсаційних проєктів лише три встановлюють зв’язок між зміною клімату та споживанням пластику

Нафтового гіганта ExxonMobil звинуватили в грінвошингу
Нафтового гіганта ExxonMobil звинуватили в грінвошингу

У компанії заявили про безпідставність звинувачень

58% генеральних директорів світу зізналися у грінвошингу, – опитування Google
58% генеральних директорів світу зізналися у грінвошингу, – опитування Google

Незважаючи на ймовірність грінвошингу, 80% опитаних керівників дали своїм компаніям оцінку екологічності вище середнього

Компанія "Галичина" відповіла на скандал з псевдо-екологічною упаковкою
Компанія "Галичина" відповіла на скандал з псевдо-екологічною упаковкою

Українського виробника молочної продукції звинувачували у грінвошингу