Комбінат "Запоріжсталь" знизив викиди в повітря на 15 тисяч тонн за рік zaporizhstal.com

Комбінат "Запоріжсталь" знизив викиди в повітря на 15 тисяч тонн за рік

Олена Яценьо

Підприємство виконало масштабну реконструкцію газоочисних установок аглофабрики та доменних печей № 2, 3 та 4

Металургійний комбінат "Запоріжсталь" у результаті екологічної модернізації підприємства, у яку за останні 10 років інвестували близько 16 млрд гривень, домігся скорочення викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря на 15 000 тонн за рік.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці розповів генеральний директор "Запоріжсталі" Олександр Мироненко.

За його словами, 22 грудня на підприємстві "Запоріжсталь" відбулося виїзне засідання екологічної комісії Запорізької обласної ради за участю народного депутата Сергія Штепи, а також представників профільних департаментів міської та обласної рад, представників відкритої платформи "Екокрай".

Гендиректор компанії ознайомив делегацію з результатами екомодернізації підприємства. У межах комплексної програми модернізації виробництва з 2012 року комбінат виконав масштабну реконструкцію газоочисних установок аглофабрики та доменних печей № 2, 3 та 4, побудував екологічний безперервний травильний агрегат у цеху холодної прокатки, удосконалював оборотні цикли підприємства для зниження споживання свіжих і подальшого скидання відпрацьованих вод тощо.

"Підстави для того, щоб назвати кейс екотрансформації комбінату успішним, однозначно є: спрямувавши приблизно 16 млрд гривень "зелених" інвестицій у модернізацію "Запоріжсталі", ми досягли зниження викидів забруднювальних речовин в атмосферу на працюючих виробничих агрегатах на 15 000 тонн за рік", – наголосив Мироненко.

За даними пресслужби "Запоріжсталі", у рамках екологічної модернізації 2021 року в агломераційному цеху завершено реконструкцію аспіраційної системи хвостових частин агломашин – встановлено два рукавні фільтри, які дають змогу збільшити обсяг повітря, що очищається від хвостових частин агломашин, в 1,5 раза й забезпечити очищення від пилу менше 45 мг/м3. "Це одне з додаткових зобов’язань щодо зниження екологічного навантаження на регіон, які закріплено в меморандумах між комбінатом і Запорізькою обласною державною адміністрацією, а також із Запорізькою міською радою. Інвестиції становлять понад 235 млн гривень", – зазначили в компанії.

Під час візиту члени екокомісії ознайомилися з роботою доменної печі № 3, яку обладнано найсучаснішими аспіраційними системами ливарного двору та бункерної естакади, що забезпечують очищення викидів від пилу до 20 мг/м3. Інвестиції в проєкт становили 1,9 млрд гривень.

Делегація також відвідала будівельний майданчик доменної печі № 5, який готується до масштабного капітального ремонту наступного року. Капітальний ремонт, виконання якого також закріплено в Меморандумі, передбачає оснащення домни найсучаснішою аспіраційною установкою. Це стане фінальним етапом модернізації доменного виробництва “Запоріжсталі”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, металургійний комбінат "Запоріжсталь" за перші пів року 2021-го істотно знизив енерговитрати під час виробництва продукції.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік