"Кока-Кола" та ще 10 відомих компаній створять організацію розширеної відповідальності виробників Shutterstock

"Кока-Кола" та ще 10 відомих компаній створять організацію розширеної відповідальності виробників

Олекса Франко

Компанії домовилися фінансувати підготовчий етап побудови ОРВВ в Україні

Американська торговельна палата в Україні провела онлайн-презентацію "Європейський прорив у поводженні з упакованням: в Україні вперше створюється організація розширеної відповідальності виробників (ОРВВ)".

Презентація майбутньої організації для Уряду України, громадськості та зацікавлених сторін відбулася 27 травня на спільній зустрічі бізнесу, представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства розвитку громад та територій України, членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, представників органів місцевого самоврядування, міжнародних експертів у сфері управління відходами (щоб подивитися онлайн-трансляцію, проскрольте сторінку вниз).

Одинадцять всесвітньо відомих компаній, об’єднаних Палатою та Українською пакувально-екологічною коаліцією (УКРПЕК), серед яких ABINBEV EFES Ukraine, CANPACK, Carlsberg, Coca-Cola Beverages, Danone, METRO Cash &Carry, Nestle, PepsiCo, Procter&Gamble, Tetra Pak та "ЕЛОПАК-ФАСТІВ", розпочинають створення організації розширеної відповідальності виробників у галузі упаковання.

Учасники заходу мали нагоду ознайомитися з найкращими європейськими практиками та подальшими кроками в управлінні відходами для переходу України до циркулярної економіки.

У вітальному слові президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер зазначив: "Американська торговельна палата в Україні тривалий час активно просувала ідею запровадження принципу розширеної відповідальності виробників і виступала майданчиком для діалогу між бізнесом та відповідальними органами державної влади. Ми підтримуємо наші компанії у створенні організації розширеної відповідальності виробників та у відстоюванні європейської моделі поводження з відходами упаковання та вважаємо, що своїм прикладом вони будуть спрямовувати інших виробників на шлях сталого розвитку".

"Міндовкілля вітає ініціативу Американської торговельної палати щодо створення першої організації розширеної відповідальності виробників, оскільки глибоко розуміємо важливість існування інституту РВВ у системі управління відходами. Розширена відповідальність виробника — це, безумовно, ефективний і водночас ощадливий інструмент управління відходами, який, до речі, виступає й економічним механізмом для стимулювання створення об’єктів інфраструктури з рециклінгу відходів, що визначено нещодавнім указом президента одним із ключових завдань", — прокоментував Роман Абрамовський, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Під час заходу компанії-засновники повідомили, що в спеціальному Меморандумі, підписаному ними, Палатою та УКРПЕК, компанії домовилися фінансувати підготовчий етап побудови ОРВВ в Україні. Компанії також зобов’язалися співпрацювати в усіх напрямах, щоб запровадити в Україні принцип розширеної відповідальності виробників для перероблювання відходів упаковання та значно зменшити їхній вплив на навколишнє середовище.

Причиною, яка спонукала компанії активізувати свої дії в напрямі створення ОРВВ, стала відданість глобальним цілям сталого розвитку ООН та бажання компаній впровадити в Україні європейську модель управління відходами упаковання, як це передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і Національною стратегією управління відходами.

Компанії-підписанти Меморандуму також зазначили, що втілення принципу розширеної відповідальності виробників найбільш ефективно відбувається у співпраці з усіма виробниками, тобто колективно. Така співпраця передбачає створення організації розширеної відповідальності виробників, що фінансується виробниками та є неприбутковою організацією.

Кіріякос Парпоунас, європейський експерт із 22-річним досвідом роботи у сфері управління відходами, зазначив: "Україна зробила важливі кроки для гармонізації свого законодавства до директив ЄС. За підтримки міжнародних донорів розробили й ухвалили Національну стратегію поводження з відходами. Для досягнення своїх амбіційних цілей Україна повинна досягти показники ЄС щодо управління відходами упаковання до 2030 року. На основі нашого дослідження найефективніший спосіб це досягнути – імплементувати принцип розширеної відповідальності виробників. Протягом останніх трьох десятиліть механізм РВВ впроваджували в ЄС, але нині він визнаний на міжнародному рівні як найефективніший інструмент сприяння перероблюванню та переходу до циркулярної економіки. Впровадження засад РВВ в країнах ЄС було найбільш успішним упродовж останніх років: від початку 2000 і до сьогодні".

За результатами дослідження Кіріякоса Парпоунаса "Покроковий підхід щодо запуску системи РВВ в Україні", впровадження принципу РВВ в Україні та діяльність ОРВВ у галузі упаковання сприятиме надходженню інвестицій у нову індустрію збирання та перероблювання відходів упаковання та створенню 20 тис. робочих місць в Україні. Уже протягом перших 5 років функціонування ОРВВ дасть змогу зібрати та переробити 4-5 млн т упаковання, тобто рівень збирання відходів упаковання становитиме 50-70% від усього випущеного на ринок обсягу.

Створення організації розширеної відповідальності виробників – невіддільний складник на шляху до позитивних змін в Україні, яка сприятиме виконанню глобальних зобов’язань України та бізнесу щодо впровадження практик сталого розвитку.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що компанія "Кока-Кола" в Україні у 2020 році зібрала й відправила на переробку 43% випущеного на ринок упаковання, що становить 9 297 тонн.

Читайте також
В Індії “набирає обертів” галузь переробки старих авто
В Індії “набирає обертів” галузь переробки старих авто

Очікується, що виробництво брухту з відпрацьованих авто сягне 4,6 млн тонн у 2023 фінансовому році та 7,30 млн тонн до 29-30 років

Український бізнес уже впроваджує принципи циркулярної економіки
Український бізнес уже впроваджує принципи циркулярної економіки

У компанії стверджують, що напрям має значні перспективи

В Україні зіпсоване молоко переробляють на біопаливо
В Україні зіпсоване молоко переробляють на біопаливо

На переробку потрапляє 90% протермінованої продукції та упаковки

Законодавство України не готове до втілення цілей "Європейського зеленого курсу" — експерти ЕПЛ
Законодавство України не готове до втілення цілей "Європейського зеленого курсу" — експерти ЕПЛ

В Україні неприйняті основні законодавчі акти, що закладають основи поводження з відходами європейського зразка