"Кока-Кола" зібрала майже 10 тисяч тонн відходів упаковання за 2020 рік Shutterstock

"Кока-Кола" зібрала майже 10 тисяч тонн відходів упаковання за 2020 рік

Зоряна Бердник

100% упаковання компанії придатні для переробки

Компанія "Кока-Кола" в Україні у 2020 році зібрала й відправила на переробку 43% випущеного на ринок упаковання, що становить 9 297 тонн.

Такі дані наводяться у звіті зі сталого розвитку системи компаній "Кока-Кола" в Україні за 2020 рік. Про це розповів Андрій Сокол-Черніловський, координатор у Solid Waste Consult "Ukraine - Bavaria", у Facebook-групі "Промисловість переробки відходів України".

Щодо відходів упаковання, які було зібрано, йдеться про еквівалент упаковання. Наприклад: скло будь-якого кольору та вироблено ким завгодно, але таке, що переробляється.

Зазначимо, що недавно було опубліковано результати дослідження соціально-економічного впливу системи компаній "Кока-Кола" в Україні.

Як відбувається збір відходів

Відходи упаковання збирають різними шляхами:

1. На умовах тендеру обирають компанію, яка займається збором/досортуванням відходів упаковки і має всі відповідні документи та може це підтвердити шляхом аудиту.

2. Соціальні проєкти, які ставлять за мету збір відходів та освітній складник: пілотний проєкт у м. Вишгород; проєкти за підтримки фундації "Кока-Кола": Zero Waste School і проєкт із роздільного збору відходів у Великодимерській ОТГ (там з’явилась перша на Броварщині сортувальна лінія) та багато інших.

3. За допомогою внутрішніх проєктів (наприклад, "Зелений день").

Наголошується, що на заваді більшому збору відходів стоїть брак відповідного законодавства. Має бути проведено реформу системи поводження з відходами, яка повинна закласти рівні та прозорі правила та механізми для всього ринку.

Як розповіли в компанії, у 2021 році планують запустити першу в Україні Організацію з розширеної відповідальності виробника. Сьогодні вже 11 компаній підписали меморандум і працюють над підготовчими діями.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що у США виробник безалкогольних напоїв Coca-Cola планує почати використовувати пляшки з повністю переробленого пластику.

Читайте також
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити

На утилізацію приймають лише живі дерева без декоративних прикрас

У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок
У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок

У 2022 році кияни здали на переробку 8,5 тисяч ялинок

У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі
У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі

Меблі розбирають на компоненти та сортують окремо пластик, метал, скло, текстиль, деревину