Кліматичний саміт за участі світових лідерів: ТОП головних рішень Комерсант

Кліматичний саміт за участі світових лідерів: ТОП головних рішень

Валентина Гембарська

США пообіцяли підтримку країнам, що розвиваються, у боротьбі зі зміною клімату

На ініційованому президентом США Джо Байденом Саміті лідерів з питань клімату, який відбувся 22 квітня в форматі відеоконференції, ухвалили низку рішень.

Головні з них опублікувала на своїй сторінці у Facebook проєктна координаторка у Офісі реформ Кабінету Міністрів Марина Денисюк.

1. Запуск Глобальної ініціативи щодо кліматичних амбіцій. 

Уряд США підтримуватиме країни, що розвиваються, у створенні стратегій вуглецевої нейтральності, реалізації їх національно визначених внесків та національних стратегій адаптації та звітуванні про їхній прогрес у рамках Паризької угоди. 

Державний департамент та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), співпрацюючи з іншими відомствами, координуватимуть зусилля уряду США щодо підтримки країн у всьому світі для покращення та досягнення їхніх кліматичних цілей таким чином, щоб сприяти їх національним пріоритетам розвитку. 

2. Встановлення амбіційних орієнтирів для кліматичних інвестицій DFC.

Американська міжнародна фінансова корпорація розвитку (DFC) зобов'язується досягти нетто вуглецевої нейтральності портфеля інвестицій до 2040 року, що є найпершою метою будь-якої фінансової установи G7 або G20, і здійснити щонайменше одну третину всіх своїх нових інвестицій.  Працюючи з Фондом Рокфеллера, DFC підтримуватиме розподілену відновлювану генерацію та інші інноваційні кліматичні інвестиції на користь мільйонів людей у всьому світі. Запроваджується постійний конкурс пропозицій щодо кліматичних інвестиційних фондів, запроваджується посада першого директора з питань клімату та створюється кліматична установа технічної допомоги на суму 50 мільйонів доларів. Ці новаторські цілі є унікальними серед аналогічних установ, і DFC буде співпрацювати з іншими фінансовими інституціями та заохочувати їх піднімати власні амбіції.

3. Поширення інвестицій у клімат в MCC. 

Корпорація викликів тисячоліття (MCC) буде розширювати та поглиблювати роботу з вирішення викликів, пов’язаних із зміною клімату, у своєму інвестиційному портфелі та ділових операціях - інвестуючи в кліматичний розвиток та стійку інфраструктуру. 

Протягом наступних п’яти років MCC бере на себе зобов’язання, що більше 50 відсотків фінансування програм буде спрямовано на інвестиції, пов’язані з кліматом. 

MCC сприятиме низьковуглецевому економічному розвитку, допомагатиме країнам перейти від викопного палива та підтримуватиме політику безвугільного використання у своєму портфелі грантів.

4. Початок ініціативи екологічного уряду. 

Ініціатива екологічного уряду стартує першою міжнародною конференцією з екологізації національних планів сталого функціонування уряду. 

Сполучені Штати та Канада очолять цю ініціативу шляхом співпраці в управлінні державними закупівлями та нерухомим майном, допомагаючи обом країнам досягти своїх індивідуальних цілей - вуглецевонейтральна економіка, 100-відсоткове використання електроенергії та транспортного парку з нульовими викидами. 

5. Мобілізація фінансування для забезпечення вуглецевонейтрального переходу та адаптації до кліматичних змін.

6. Трансформація енергетичних систем з розвитком потенціалу сонячної енергії, енергії вітру та накопичення електроенергії.

7. Трансформація транспортного сектору.

8. Сприяння інноваціям для збільшення масштабів чистих технологій.

Інновації стимулюватимуть технології та трансформації, необхідні для зменшення викидів та адаптації до зміни клімату в масштабі, а також створюватимуть величезні нові економічні можливості для побудови галузей майбутнього.

9. Надання термінової підтримки вразливим країнам для адаптації та зміцнення стійкості до кліматичної кризи. Кліматична криза вже створює виклики громадам вдома та в усьому світі. 

10. Впровадження рішень щодо збереження природи.

Природа є найважливішою частиною досягнення нульових викидів та підвищення стійкості світу. Світовий океан і ліси є критично важливими поглиначами вуглецю та джерелом життя та засобів до існування.

11. Сприяння кліматичній безпеці.

Міністерство оборони США визначило кліматичні зміни як критичну загрозу національній безпеці та її мультиплікатор. Як результат, вже зробило оцінку впливу кліматичної кризи на американські військові бази.

Як повідомляла ЕкоПолітика, США й КНР дійшли згоди про нагальну потребу вжити рішучих заходів у боротьбі з кліматичними змінами та посилення взаємодії в цьому питанні.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря