Кияни просять у місцевої влади сонячні електростанції замість нової бруківки та парків shutterstock

Кияни просять у місцевої влади сонячні електростанції замість нової бруківки та парків

Ганна Велика

Вони вважають, що в пріоритеті має бути підготовка до зими

На сайті електронних петицій до Київради мешканці столиці створили вже 2 петиції, спрямовані на кращу підготовку міста до зимового періоду в умовах війни. У першій із них киянин Сергій Лебідь просить перерозподілити бюджет міста на користь електрогенерації. У другій – містянин Сергій Слюз рекомендує встановити СЕС для безперебійного живлення електронасосів джерел водопостачання столиці.

Про це пише портал Informator.ua.

7 червня Сергій Лебідь створив петицію, в якій пропонує перерозподілити бюджет міста задля купівлі та встановлення електрогенераційної інфраструктури.

“Прошу скоротити чи зупинити фінансування будівництва, ремонту та реконструкції необов'язкових об'єктів, таких як: мостові переходи, транспортні розв'язки, парки, сквери, паркінги тощо”, – написав у зверненні активіст.

Також він пропонує проаналізувати ефективність комунальних підприємств та урізати фінансування неефективним, а також переглянути програми соціальної підтримки та зняти фінансування з них також.

“До опалювального сезону залишилося насправді дуже мало часу. Треба закласти час на аналіз проблематики, напрацювання рішення, закупку комплектуючих, логістику, монтаж і запуск в роботу. Тому віддати значну частину бюджету на цей напрямок необхідно вже на найближчій сесії міської ради”, – впевнений Сергій Лебідь.

Петиція вже зібрала 1406 підписів. Для того, щоб її розглянула Київміськрада, потрібно 6000 голосів “за”. На це залишилося 49 днів.

Зі схожим закликом – не перекладати бруківку, а готуватися до зими – 17 червня до місцевої влади також звернувся киянин Сергій Слюз. Він пропонує встановити сонячні електростанції для безперебійного живлення електронасосів бюветів та інших джерел водопостачання столиці.

“Оскільки в умовах російської агресії Україна втратила значну частину джерел генерації електроенергії, про що повідомив ДТЕК, із перспективою відключень до 20 годин на добу (по 4 години з електроенергією) – уряд мав би подбати про альтернативні джерела живлення. У столиці цим має займатись КМДА, замість перекладання бруківки на Богдана Хмельницького і відкриття непотрібних в умовах війни парків та мостів. За умови встановлення та підключення сонячних електростанцій з акумуляторами до гідросистем столиці матимемо шанс не залишитися без води в оселях. Принаймні скоротити часові проміжки відсутності води, наскільки буде можливо”, – зазначив він.

На момент написання матеріалу петиція вже зібрала 32 підписи. Збір голосів триватиме ще 59 днів.

Варто зазначити, що на сесії Київради 16 травня 2024 року депутати прийняли рішення змінити систему теплопостачання та енергозабезпечення й побудувати у столиці 6 міні-ТЕЦ сумарною потужністю 619 МВт. Вони можуть працювати на різних видах палива та виробляти як тепло, так і електроенергію. Для цього знадобиться до €1,2 млрд євро та 12-15 років. Першу партію обладнання обіцяють встановити до кінця 2024 року. Це дозволить створити у столиці енергетичні острови – зони, де завжди буде тепло, світло та вода.

У квітні ЕкоПолітика писала про те, що на сміттєспалювальному заводі "Енергія" у Києві проведуть масштабну модернізацію системи хімічного очищення димових газів.

Читайте також
Які акумулятори можна ввозити без мита
Які акумулятори можна ввозити без мита

Якщо пристрій невеликої потужності, податки, як і раніше, доведеться заплатити

Що не варто робити з акумулятором, аби він не вибухнув
Що не варто робити з акумулятором, аби він не вибухнув

Нагадуємо основні застереження при користуванні

В Європі закінчилася енергетична криза – Reuters
В Європі закінчилася енергетична криза – Reuters

Зокрема, на коригування ринків вплинула надзвичайно м’яка осінь у Північно-Західній Європі у 2023 році