Споживання енергії з ВДЕ зросло утричі за 10 років shutterstock

Споживання енергії з ВДЕ зросло утричі за 10 років

Експерти заявляють про зростання у середньому на понад 13% на рік

За останнє десятиліття споживання енергії з ВДЕ збільшилося в три рази.

Відновлювані джерела енергії були єдиною категорією енергії, яка за цей час зросла в усьому світі на двозначні цифри, передає oilprice.com.

Так, станом на 2010 рік у світі споживалося 9,6 ексаджоулів відновлюваної енергії. У 2020 році цей показник збільшився втричі і склав 31,7 ексаджоуля.

Категорія включає енергію вітру, сонячну енергію, біопаливо, геотермальну енергію та енергію, одержувану з біомаси.

У звіті транснаціональної нафтогазової компанії BP зазначається, що споживання відновлюваних джерел енергії розбивається на просте виробництво електроенергії (тобто без використання біопалива), і на це припадає 88% всього споживання відновлюваних джерел енергії.

Гідроенергетику при цьому виділяють як окрему категорію. Це пов'язано з тим, що галузь є зрілою категорією виробництва енергії, яка зростає в усьому світі набагато повільніше, ніж сучасні поновлювані джерела енергії, такі як сонячна енергія.

Як зазначається, світове споживання гідроенергії у 2020 році склало 38,2 ексаджоуля, що все ще більше, ніж категорія, що включає вітер і сонячну енергію. Однак середньорічні темпи зростання гідроенергетики за 10 років складають всього 2,1% у порівнянні з 13,4% для інших відновлюваних джерел енергії.

Загалом гідроелектроенергія становила 6,9% світового споживання первинної енергії у 2020 році порівняно з 5,7% для сучасних відновлюваних джерел енергії.

Крім того, у категорії відновлюваних джерел енергії велика частина споживання припадала на вітер (50,6%) і сонячну енергію (27,2%). Хоча споживання енергії вітру зберігає значну перевагу над споживанням сонячної енергії, сонячна енергетика продовжує зростати майже вдвічі швидше, ніж споживання енергії вітру, і, ймовірно, перевершить її в якості провідного джерела відновлюваної енергії у цьому десятилітті.

У 2018 році Китай обігнав США як найбільшого у світі споживача відновлюваних джерел енергії і продовжує нарощувати своє лідерство. Китай не тільки займає перше місце за загальним споживанням відновлюваних джерел енергії, але і темпи його зростання за останнє десятиліття значно перевищують всі інші країни, що входять в топ-10. Загалом у 2020 році на 10 найбільших споживачів припадало 75,9% світового споживання відновлюваних джерел енергії.

oilprice.com

Незважаючи на стрімкі темпи зростання енергії з ВДЕ, важливо пам'ятати, що загальне світове споживання енергії зростає. При збільшенні світового споживання відновлюваних джерел енергії на 21 ексаджоуль загальне споживання енергії збільшилося на 51 ексаджоуль за десятиліття.Викопне паливо склало більшу частину цього зростання, причому кожна категорія викопного палива продемонструвала збільшення споживання за десятиліття (хоча зростання вугілля було близьким до нуля).

У 2020 році ВДЕ були єдиною категорією, яка протистояла глобальній тенденції зниження споживання енергії. Незважаючи на зниження споживання первинної енергії у світі на 4,5% — найбільше з часів Другої світової війни — світове споживання відновлюваних джерел енергії зросло на 9,7% у 2020 році.

Це незначні зміни порівняно з 12,2% роком раніше, але такі дані є оптимістичними, зважаючи на те, як пандемія вплинула на загальний попит на енергію.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що у 2020 році в ЄС відновлювані джерела енергії випередили викопні палива за кількістю виробленої енергії.

 

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності