Китай почав будувати найбільший у світі завод з виробництва “зеленого” водню hydrogeninsight.com

Китай почав будувати найбільший у світі завод з виробництва “зеленого” водню

Катерина Бєлоусова

Існує ризик, що завод отримуватиме частину електроенергії з вугілля

У Китаї нафтопереробний гігант Sinopec розпочав будівництво найбільшого у світі заводу Ordos з виробництва “зеленого” водню вартістю $831 мільйон.

Завод вироблятиме близько 30 000 тонн відновлювального Н2 на рік та матиме орієнтовну потужність 390 МВт, повідомляє Hydrogen Insight.

Зазначається, що водень з Ordos частково замінить водень з вугілля на сусідньому хімічному заводі. Він замінить інший флагманський проєкт Sinopec, завод Kuqa потужністю 260 МВт і виробництвом 20 000 тонн на рік, який зараз будується в західному регіоні Сініцзян. До проєкту Ordos цей завод був найбільшим у світі проєктом з виробництва “зеленого” водню.

В матеріалі розповіли, що електролізер буде живитися від 450 МВт вітрової енергії та 270 МВт сонячної енергії. Завод матиме потужність для зберігання водню об’ємом 288 000 м3. Також він матиме мережу трубопроводів для доставки H2 своєму основному клієнту – заводу глибокої переробки вугілля Zhongtian Hechuang Ordos, який виробляє синтетичну хімію.

Автори підкреслили, що існує ризик того, що завод отримуватиме частину електроенергії з вугілля, а не з відновлюваних джерел. Це різко збільшить інтенсивність викидів вуглецю та загрожуватиме здатності законно називати свій водень "зеленим".

Нагадаємо, новий звіт RMI показав, що промисловість і регіони Китаю мають потенціал для встановлення 100 ГВт відновлюваних водневих потужностей до 2030 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в більшості країн Азії ціни та податки на викиди вуглецю занадто низькі, щоб істотно вплинути на боротьбу зі зміною клімату і змусити забруднювачів зменшити викиди.

Теги: ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон