Китай може створити 100 ГВт “зеленого” водню до кінця десятиліття – дослідження shutterstock

Китай може створити 100 ГВт “зеленого” водню до кінця десятиліття – дослідження

Катерина Бєлоусова

Виробництво "зеленого" водню, ймовірно, буде зосереджено в регіонах з високим попитом та багатими ресурсами ВДЕ

Новий звіт RMI показав, що промисловість і регіони Китаю мають потенціал для встановлення 100 ГВт відновлюваних водневих потужностей до 2030 року.

Водень, зокрема “зелений”, є одним із найважливіших рішень для стимулювання енергетичного переходу у важкій промисловості та секторі великовантажного транспорту, повідомляє H2 View.

Це стане важливим кроком до досягнення національної цілі щодо вуглецевої нейтральності до 2060 року та реалізації “Дорожньої карта 2030 Renewable Hydrogen 100GW”.

В матеріалі зазначили, що звіт RMI детально аналізує поточний стан розвитку водневої промисловості Китаю, спираючись на Водневу дорожню карту країни, яка передбачає виробництво 200 000 тонн “зеленого” водню на рік до 2025 року.

У звіті прогнозується, що виробництво водню з відновлюваних джерел у 2030 році, ймовірно, буде зосереджено в північно-західному Китаї, який має багаті ресурси ВДЕ, а також у Північному та Східному Китаї, де низка галузей має високий попит на водень.

В RMI заявили, що буде важливо знизити вартість різних елементів водневої промисловості за допомогою сильної, широкомасштабної демонстрації моделі водневої долини, а також покращення умов планування місцевих розробок. А розвиток водневої промисловості вимагатиме поетапного підходу до максимального скорочення викидів шляхом використання різноманітних джерел водню.

Керуючий директор і головний представник Пекінського офісу в RMI Тін Лі розповів, що Китай, як найбільший виробник і споживач водню в світі, випустив серію політичних документів для зміцнення ролі водню в енергетичній системі. Це спровокувало масштабні дії приватного сектора щодо пілотного впровадження екологічного Н2.

"Ціль у 100 ГВт зміцнює впевненість секторів у прискоренні просування “зеленого” водню та продемонструє вагомі аргументи для стимулювання глобального розвитку водню. RMI очікує тісної співпраці із зацікавленими сторонами, щоб прискорити використання екологічно чистого водню та сприяти глобальному переходу до нульового викиду вуглецю", – зазначив він.

В матеріалі додали, що, згідно звіту Hydrogen Council про глобальні потоки водню, Китай стане найбільшим ринком чистого водню до 2050 року з попитом на 200 мільйонів тонн. В звіті визначили країну як регіон з дешевою пропозицією та великим попитом, передбачивши, що вона, ймовірно, задовольнить власний попит на водень без великого імпорту.

Нагадаємо, китайська компанія EPRO Advance Technology розробила пористий кремнієвий матеріал під назвою Si+, який може генерувати "надчистий водень" із джерела води та діяти як твердотільний матеріал, що генерує Н2. Технологія може стати проривом у сфері екологічного водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Китаї Шанхайський хімічний промисловий парк інвестує понад €200 мільйонів в будівництво двох установок з виробництва водню. Вони матимуть загальну потужність виробництва близько 70 000 м3/год і будуть оснащені технологією уловлювання та переробки CO2.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон