Кінбурнська коса під загрозою забудови: місцеві жителі проти 

Кінбурнська коса під загрозою забудови: місцеві жителі проти 

Людмила Гончаренко

Громадські слухання щодо забудови проходили із значними порушеннями вимог чинного законодавства

У червні цього року з'явилися перші повідомлення про можливе збільшення площі трьох сіл Очаківського району на Миколаївщині за рахунок приєднання територій Кінбурнської коси, яка є частиною Чорноморського біосферного заповідника. Про це повідомляється на сайті видання “Екологія. Право. Людина”. 

Влітку на сайті Очаківської міськради з'явилося повідомлення про початок громадського обговорення генпланів сіл Василівка, Покровка та Покровське. Пропозиції  ініціаторів розробки генпланів стосувались радикального збільшення площі зазначених сіл. Так, пропонувалось збільшити площу села Василівка у 7,3 рази (до 1033 га проти сучасної – 141,3 га), села Покровка – в 3,3 рази (із 584,5 до 1930 га) за рахунок територій об’єкту природно-заповідного фонду України, РЛП "Кінбурнська коса", перенесення меж села в бік моря та включення в нього прибережної смуги, тощо. Генплани акцентують на збільшенні садибної забудови (більш ніж 100 нових садиб у Василівці та 652 садиби у Покровці) і розширенні рекреаційного потенціалу.

Однак, стало відомо, що генеральні плани, винесені на громадське обговорення, абсолютно не відповідають чинним нормативним вимогам. Проєкт, що розроблений ТОВ “Миколаївський обласний інжиніринговий центр”, за оцінками експертів, не містив жодної конкретики. У документах не розкрита інформація щодо розвитку соціальної, транспортної та інженерної інфраструктури, території зелених насаджень, концепції перспективного розвитку господарського комплексу і т.д. До генпланів було подано ряд зауважень від компетентних осіб, зокрема від Херсонського державного університету, ГО “Українська природоохоронна група”, Всесвітнього фонду охорони природи та інших організацій.

Громадські слухання, що відбулися 30 серпня, проходили із значними порушеннями вимог чинного законодавства: представлені документи були неповними із великою кількістю грубих помилок.

“У випадку реалізації цих генпланів почнеться забудова берега Чорного моря, буде остаточно втрачено орхідне поле, єдиний локалітет бурачка Борзи, водно-болотні угіддя в т.ч. міжнародного значення, буде знищено мільйони рідкісних рослин та тварин занесених в Червону книгу України, Європейський та Світовий Червоні списки і т.д.”, про це написав на своїй сторінці в Facebook в.о. директора регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" Зіновій Петрович.

На початку жовтня Петрович повідомив, що на сайті Очаківської міськради розміщено “Довідку про громадське обговорення проектів містобудівної документації "Оновлення генеральних планів села Покровка, села Покровське, села Василівка Миколаївського району Миколаївської області” з розділами “Охорона навколишнього природного середовища”, і зазначив що і в цій довідці проігноровані майже всіх зауважень громадськості.

“Вся унікальність Кінбурнської коси під загрозою”, написав Зіновій Петрович і закликав усіх небайдужих направити заперечення з приводу нових проектів генпланів сіл Кінбурнської коси на адресу Очаківської міськради.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що Національному парку Миколаївщини загрожує екологічна катастрофа.

Читайте також
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”

22 лютого на вулиці Соборній вкотре кронували дерева, адже рекомендації облради досі не виконані

На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани
На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани

На розгляді в судах знаходяться ще 3 справи цієї категорії, а прокурори підготували 4 аналогічні позови

У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок
У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок

Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності прийме суд